Braća iz Kabula kreirala novu tehnologiju za uništenje mina

Izvor: N1 televizija, 21.Jan.2017, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braća iz Kabula kreirala novu tehnologiju za uništenje mina

Dva brata iz Afganistana Mahmud i Masud Hasani koji su još kao deca bila suočena sa stalnom opašnošću od mina, novom tehnologijom nameravaju da očiste minska polja koja širom sveta svake godine odnose veliki broj života.

Braća iz grada Kasaba, u blizini Kabula, odrasli su uz strašno lice mina. Sećanja na mnoge civile koji su poginuli ili povređeni detonacijom mine u minskom polju u blizini njihove kuće, podstaklo ih je da učine nešto kako bi od "nevidljivog ubice" >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << spasili nevine živote.

Trenutno žive u Holandiji u koju su stigli kao izbeglice, a sada izumom nameravaju od mina da očiste možda čak i svet i spasu mnoge ljude.

Braća Hasani i njihovi saradnici su 2012. godine proizveli "Mine Kafon" (Eksplozija mine) koja podseća na loptu, a kreće se pomoću vetra.

Prolaskom kroz pretežno ravno područje neutralizuje mine.

Ekipa je potom, korišćenjem tehnologija drona, napravila "Mine Kafon Drone" koji uništava mine na mnogo nepristupačnijim područjima.

Mahmud Hasani, jedan od osnivača fondacije Mine Kafon kaže da mine širom sveta predstavljaju opasnost i da su zbog toga razvili patente koji će je barem smanjiti, ako ne potpuno ukloniti.

Hasani je istakao kako u više od 60 zemalja sveta postoji ukupno 100 miliona mina i da su velika opasnost posebno za civile. Žrtve su, ističe on, većinom deca, žene i stari ljudi.

Svake godine mine usmrte na hiljade ljudi. Korišćenjem trenutne tehnologije za otkrivanje i neutralizaciju mina širom sveta biće potrebno 1.100 godina, a trenutna tehnologija je vrlo spora, opasna i skupa.

  "Mine Kafon Drone radi u tri faze. Prvo leti iznad minskog polja i dobija trodimenzionalnu kartu. Potom na kratkoj relaciji leti iznad zemlje i otkriva mesto na kojem se nalazi mina. Potom, putem robotičke ruke postavljene na dron, sa sigurne udaljenosti neutralizuje minu", objašnjava Hasani za Anadoliju.

Dodao je kako su njihova prva dva projekta pogodna za ravnicu i brdovita područja, ali da žele razviti nove uređaje pogodne za brdovito i šumovito područje kakvo ima Bosna i Hercegovina.

Istakao je kako i Kolumbija ima problem s minama.

"Primera radi, u Kolumbiji su šume česte. Tu postoje minska polja. I o tome razmišljamo. Razmišljamo o osavremenjivanju modela koje trenutno imamo", rekao je Hasani.

On je ukazao da bi njihovi izumi mogli da pomognu deminerskim organizacijama da deaktiviraju mine.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.