Izvor: Nezavisne Novine, 26.Dec.2016, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božikovina simbol praznika

Zimzeleni žbun božikovina tokom čitave godine izgleda bogato i bujno, ali zimi njegova ljepota zaista dolazi do izražaja.

Ovaj žbun može da dostigne visinu i širinu i po četiri metra, u zavisnosti od varijeteta. U našim baštama se lako gaji, jer odlično podnosi zimu. Raste sporo, ali je veoma dugovečna biljka. Najbolje uspijeva na hranljivom i dobro dreniranom zemljištu. Sušu ne podnosi, dok mu smog ne smeta. Prija mu i sijenka i polusienka. Može da se orezuje i formira >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u željeni oblik, pa se često koristi i kao živa ograda.

Listovi su kožasti, nazubljeni, a najlepši ukras su koralno crvene bobice koje sazrevaju početkom zime i ostaju na granama do proljeća. Međutim, prilikom kupovine treba birati žensku biljku, jer se samo na njoj javljaju ove prelijepe bobice koje su pravi ukras bašte.

Veoma je atraktivna i božikovina plava princeza, koja dostiže visinu i širinu najviše do dva metra i, takođe, raste sporo. Listovi su sjajnozeleni, a zimi purpurni uz crvene bobice. Najbolje raste na sunčanom položaju i ne smeta joj vjetar. Ovaj varijetet može da se gaji u saksiji ili žardinjeri, jer godišnje poraste najviše 15 santimetara, a tokom novogodišnjih praznika može da se ukrasi.

Rezane grane sa plodovima se od davnina koriste kao božićni ukras. Grane su izuzetno lijepa dekoracija kao vijenac za vrata ili u aranžmanu uz četinare. Takođe, listovi i bobice su izuzetno atraktivne uz svijeće, ali i u providnoj čaši.

(novosti)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.