Božićno veče u Bonirigu

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jan.2019, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićno veče u Bonirigu

Tradicionalno se u Srpskom Centru u Bonirigu proslavlja radosni praznik rođenja Hristovog. Niz godina se proslavljalo na sam dan Božića, ali je to u poslednje vreme promenjeno i održava se nekoliko dana kasnije.

Običaj je bio da se posle jutarnje Liturgije dolazilo u klub na ručak, gde su se prijatelji i porodice okupljali na slavlju. Ta praksa je vremenom počela da se menja, jer su mnogi tog dana želeli da provedu vreme kod kuće sa najbližima, pa se klub prilagodio željama >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << svojih članova i za nekoliko dana odložio proslavu.

Da je to bio pravi potez videlo se i na ovogodišnjoj svečanosti, jer je velika sala kluba bila popunjena do poslednjeg mesta! Organizatori su se potrudili da prirede i prigodan program, tokom kojeg su se recitovale i pevale rodoljubive i religiozne pesme. Religioznu recitaciju iz Božićnog ciklusa izvela je devojčica Marija Anđelić, a posle nje je Anđela Malbaša božanstvenim glasom otpevala Božićnu pesmu.

U nastavku programa gosti su čuli pesmu Dobrice Erića "Svi moji preci" u izvođenju Duška Timarca, člana pozorišne grupe "Pilipenda", a zatim se prišlo svečanom činu lomljenja Božićne česnice. Božićne praznike je čestitao i predsednik pokreta srpskih četnika "Ravna gora" Jovan Pavasović, koji se od srca zahvalio na poseti.

Drugi deo večeri pripao je veselim igrčaima koji uče i neguju folklor. Svojim raskošnim igrama razveselili su publiku i očarali je igrom. Njihov koreograf i pedagog Goran Nikolić je budno pratio i rukovodio svim nastupima. Veselo Božićno veče je završeno podelom dečjih paketića, u kojima je bilo najviše knjiga na ćiriličnom pismu. Potom je usledilo narodno veselje uz orkestar Dragana Vujadinovića i pevačicu Zoru. Igralo se i pevalo do duboko u noć...

Molitvu je održao protostavrofor Đuro Đurđević, starešina hrama Sveti Georgije iz Kabramate.

U besedi je objasnio da se Božić praznuje do kraja nedelje, istakao značaj proslava verskih i srpskih tradicija i pozvao narod da dođe i na predstojece blage dane u crkvu na molitvu, kao i da ode do Kanbere na Svetosavski festival folklora.

Svečanosti u sali Srpskog Centra prisustvovao je i profesor dr Srđan Aleksić, koji se nalazi na čelu pravnoga tima koji se bavi prikupljanjem dokaza o zloupotrebama u NATO bombardovanju Srbije, kao i utvrđivanjem štetnih posledica, odnosno ekološkom i humanitarnom katastrofom izazvanom bombardovanjem. I on se obratio prisutnima, obavestivši ih o svom radu po pomenutoj temi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.