Božićno veče na prolećnoj temperaturi

Izvor: Politika, 08.Jan.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićno veče na prolećnoj temperaturi

Božić u Beogradu je osvanuo kao da se proleće vrlo nespretno, tako da svi mogu da ga vide, već prikrada iza ćoška. Dok Veliku Britaniju oluje tuku jedna za drugom a u Sjedinjenim Američkim Državama, navodno, kako izveštavaju mediji, čak i polarne medvede u zoološkim vrtovima zadržavaju u kavezima jer je previše hladno, Srbija uživa u miholjskoj zimi i prikuplja snagu za ledeni udar koji nam, tvrde meteorolozi, uskoro sledi.

Veći deo Beograda, ipak, juče predveče je delovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao da temperatura nije bila idealna za šetnju već da je zaveden policijski čas. Čak je i Skadarliju progutao polumrak koji su prosecali samo retki prolaznici. U nekoliko restorana koji su radili konobari su manje opsluživali goste, kojih jedva da je bilo, nego reputaciju starog boemskog kvarta, za koji važi da u njemu zabava nije ni na trenutak prekinuta još od osnivanja, već stotinu i kusur godina. Tradicija je zahtevala da se i sinoć odbrave vrata bez obzira na to što je malo ko unutra nameravao da uđe. Pred ulazom u jednu od kultnih kafana Skadarlije stajala su dvojica prijatelja i proučavala istaknut jelovnik, nećkajući se da li da svrate. Hteli su, kako su objasnili, da na Božić večeraju na nekom lepom mestu. Ali, procenili su da će im obrok u toj kafani „pojesti” gotovo sve iz novčanika, pa su se odlučili da produže u potrazi za ukusnim zalogajem.

Na ulazu u Skadarliju i sinoć je bio otvoren štand na kojem se prodaju suveniri. Žena koja je za njim radila, Stane Radulović, rešavala je sudoku ukrštenice, besposlena dok je nije trgla ekipa „Politike”.

Trg Republike u magli (Foto D. Ćirkov)

– Sve vreme, onoliko malo koliko neko uopšte prilazi, samo odgovaram na pitanja. Turisti došli, mahom Rusi, traže gde će da jedu i čude se što je većina lokala zatvorena. Ništa prodala nisam. A nisam ni nameravala večeras da radim. Išla sam kod kćerke na ručak, ovuda prolazim u povratku kući, pa sam pomislila da bih ipak mogla da iznesem stvari na štand. Ali, nikakva vajda od toga. A i svaki sudoku sam već rešila. Mislim da mi je vreme da idem kući – kazala je Radulovićeva.

Mirovalo je i osoblje veoma popularnog lokala brze hrane u Ulici braće Jugović, tik iznad Skadarlije. Nijedne mušterije nije bilo a inače se red pred njim oteže i oteže. Iznutra je dopirala pesma „Nikad se nisam bolje proveo” iz filma „Prljavi ples”. Verovatno su se upravo tako osećali radnici – najzad malo mira.

Od Trga republike, međutim, sasvim drugačiji prizor. Na njemu štandovi – deo Ulice otvorenog srca, pa je valjda i bilo prikladno da budu otvoreni čak i na Božić. Utoliko pre što prihod od prodatih stvarčica ide u humanitarne svrhe. Gužva se stvorila oko njih. Devojčice i dečaci koje su stariji izveli u šetnju tražili su lizalice, devojke i momci su se zalagali kuvanom rakijom, rekvizitom koji su mnogi sinoć nosili hodajući kroz Knez Mihailovu. Mada, zagrevanje nije ni bilo potrebno. Momci koji su se vrteli u mestu, očigledno čekajući društvo koje kasni, na temperaturi neuobičajeno visokoj za ovo doba godine nisu imali razloga za nestrpljenje, osim želje da što pre ugledaju svoju dragu.

Mladi parovi su preovlađivali u mnoštvu koje je sinoć zaposelo centralnu gradsku štraftu, kao što to rade svake večeri, spremajući se šetnjom za izlazak na neko drugo mesto. Ove noći, u klubovima mahom nije bilo programa, pa su ostali u Knez Mihailovoj.

Gužve je bilo samo ispred kioska sa kokicama (Foto D. Ćirkov)

– Nema ničega večeras u gradu, ali ne smeta. Prija nam ovakva noć, da se izmaknemo iz gužve a da smo napolju – rekla je Milana, pre nego što se, podruku s dečkom Svetislavom, uputila u jedan od kafića u bočnim uličicama, da sednu u baštu, pošto je temperatura, potpomognuta spoljnim sistemom za grejanje koji su lokali uključili, omogućavala da se piće ispija na otvorenom, kao da nismo ušli u zimu.

Po svemu što se sinoć moglo videti, u Knez Mihailovoj je bilo veče kao i svako drugo, s možda nešto manje šetača. Prodavnice, istina, nisu radile, ali većina ljudi i inače, kao prošle noći, samo zastaje pred izlozima i razgleda robu kroz staklo, s bezbedne distance, znajući kakve ih cene očekuju unutra u zasedi. Otvorena je bila samo knjižara „Plato”, u kojoj su se kupci uglavnom zbili oko delova sa izdanjima na koje je dat praznični popust.

Posle 19 časova, međutim, magla je pritisnula Beograd. I temperatura se odmah osetno spustila. Kako se zastor zgušnjavao, grozdovi šetača su se sve više razbijali. Uskoro se, napokon, stvorila prava zimska atmosfera, u kojoj su sad već malobrojni prolaznici brzo krčili svoj put kroz maglu.

Vladimir Vukasović

objavljeno: 08.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.