Božićna poslanica SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićna poslanica SPC

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle i arhijereji Srpske pravoslavne crkve uputili su danas božićnu poslanicu "sinovima i kćerima naše svete crkve" u kojoj se ističe da je praznik Rođenja Isusa Hrista i Rođenje Božanske svetlosti istine na kojoj je utemeljen novi život i novi smisao sveta i postojanja.

U tradicionalnoj prazničnoj poruci, koju je u ime i po blagoslovu patrijarha Pavla, u Srpskoj patrijaršiji pročitao mitropolit crnogorsko-primorski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Amfilohije, izražena je zabrinutost zbog surove ekonomske krize koja nije samo ekonomska već mnogo dublja i složenija i koja po pravilu najteže pogađa i najviše plaši najimućnije čija pohlepa za novcem i uživanjima ima za posledicu izneveren odnos prema najdubljoj tajni života.

Duhovna, moralna i politička kriza

SPC ističe da se iza ekonomske skriva duhovna, moralna i politčka kriza kao i kriza same čovečnosti a da su njene posledice nepoštovanje međunarodnih prava gaženje pravde i opšti finansijski haos.

"Radi vlastoljublja i ekonomskih interesa, gazi se pravo i pravda, Božija i ljudska, a u tragičnom slučaju naše zemlje i srpskog naroda ogleda se interes moćnika koji svoje globalnosebične interese stavljaju iznad pravde i ljudskih prava".

Podseća se da je vitlajemskim rođenjem Bogomladenca potvrđena svetinja života koju do danas poštuju Crkva i vernici kao vrednost i istinu suprostavljenu sebičnosti i samoživosti.

Čedomorstvo

Srpski arhijereji podsećaju na neprevaziđenu vrednost rađanja i nezamislivo odricanje od materinstva i prihvatanje čedomorstva koje se, nažalost, često događa u modernim brakovima.

Neka se Gospod smiluje svim majkama čedomorkama koje u svojoj samoživosti žrtvuju ono najsvetije što im Bog daruje i koje time, kako se navodi, pretvaraju materinsku utrobu koja nosi život - "u radionicu smrti i ništavila".

U poslanici koja je posvećena izneverenim zakonima i vrednostima hrišćanstva upozorava se da "sva stvorenja i prirodne stihije potrebuju milost ljubav i dobrotu" i da se svaka zloupotreba prirode "sveti onome koji je zloupotrebljava".

Beskrajni unutarnji prostori

Savremeni čovek, osvajajući svojom tehnikom spoljne prostore, ugrožava time životni prostor drugih bića.

"Namesto da se okrene beskrajnim unutarnjim duhovnim prostorima ... koji nikoga ne ugrožavaju i svemu daju punoću... čovek se okreće onome što je po prirodi ograničeno i prolazno, postajući tako i sam ograničen i sakat", kaže se u poslanici i naglašava da je istinska punoća svega u bogočovečanskoj ličnost Hristovoj.

Zloupotreba darova prirode remeti, kako se navodi, "bogomdani poredak stvari... voda gubi zdravlje, zemljini plodovi se zagađuju ...klima se menja, topi se led na Severnom polu, nestaje poredak godišnjih doba..."

"Novi hedonističko-utilitaristički mitovi, postavljani na pijedestal božanstva i propagirani svim modernim sredstvima, najviše danas ugrožavaju one najnevinije i najneotpornije: decu i omladinu", kaže se u arhijerejskoj poruci i posebno upozorava na opasnost droge i razvrata.

Vera, nada i ljubav

"Svake godine, draga deco duhovna, pa evo i ove, dočekujemo Božić, rođendan Sina Božjeg, sa radošću, verom, nadom i ljubavlju", kaže se u poslanici u kojoj se izražava vera da "ulazak Boga u maticu života predstavlja ispunjenje svih najdubljih ljudskih težnji ".

Od dana Hristovog rođenja, kako se ističe, svet više nije i ne može biti isti pa se zato svi hrišćani uvek na praznik Rođenja Bogomladenca vraćaju njegovom bogočovečanskom delu i njegovom vrednovanju istine.

"U ime tog i takvog Boga Koji je Ljubav, i u ime te i takve Ljubavi na koju su prizvani svi ljudi i svi narodi, pozdravljamo vas, deco naša duhovna", zaključuje se u božićnoj poslanici uz tradicionalni božićni pozdrav, posebno upućen stradalnom Kosovu i Metohiji - Mir Božji - Hristos se rodi!

Božićna poslanica patrijarha Pavla i arhijereja SPC biće pročitana na prazničnim liturgijama u svim pravoslavnim hramovima, na Badnje veče i Božić, 6. i 7. januara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.