Božićna poslanica Patrijarha Irineja

Izvor: Studio B, 06.Jan.2014, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićna poslanica Patrijarha Irineja

Danas nam je najpotrebnija duhovna budnost, jer "svuda oko nas i među nama kruže oni koji žele da nas vide pocepane i razjedinjene, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej u Božićnoj poslanici.

Irinej je i pozvao da "pokažemo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božje, narod koji u svim iskušenjma ovoga veka može biti veran i častan". Svima vama braćo i sestre, draga deco duhovna, vama u otadžbini i vama rasejanim po čitavom svetu, želimo srećan >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i blagosloven Božić, naglasio je Patrijarh. Premda nas u nekim slučajevima razdvajaju stotine hiljada milja, rekao je Irinej, danas nas Hristos Bog sve sabira oko sebe, da ga slavimo i da se kao braća i sestre, kao narod Božji oko njega okupimo i duhovno ugrejemo. 

On je pozvao na duhovnu budnost i mudrost i naglasio da je Božić praznik večne i nadvremenske radosti. Osim što nam donosi radost veliku, rekao je Irinej, Hristos nam daje mir Božji, a to je on sam.  Zato, Božićno praznovanje počinjemo pozdravom Mir Božji, Hristos se rodi, čime izražavamo svoju plemenitu želju i nasušnu potrebu da se mir Božji useli u svakog od nas, ali i među nas, decu Božju. Danas smo bliži jedni drugima, jer smo blizu Hrista Gospoda, jer smo svi velika svetosavska porodica na duhovnoj gozbi kod Bogomladenca Hrista, koji nam sada, kao nekada poručuje: Budite jedno, kao što smo Otac moj i ja, jedno!, rekao je Irinej. 

Jedinstvo našeg roda, jedinstvo naše Svetosavske crkve, nema niko pravo da ugrozi i dovede u pitanje, naglasio je Irinej. Patrijarh je istakao da je danas najpotrebnija duhovna budnost, jer, kako je rekao, "svuda oko nas i među nama kruže oni koji žele da nas vide pocepane i razjedinjene". Prema njegovim rečima, Crkva srpska Svetosavska jeste i ostaje trajni garant i temelj duhovnog i nacionalnog jedinstva.  Onaj ko je sebe izdvojio iz Crkve, odvojio je sebe i od Gospoda, zato mi svi ostanimo verni Hristu, nas radi rođenome, u jedinstvu svete Crkve njegove, naglasio je patrijarh. 

On je pozvao i da u ove radosne dane praznika posebnu pažnju obratimo na zapovest koju je Bog dao u raju prvom čoveku i ženi: Rađajte se i množite se i napunite zemlju. To je prva zaposvest data rodu ljudskom, a rođenjem Hrista od presvete Đeve Bogorodice blagosilja se i na najsavršeniji način osvećuje materinstvo, rekao je Irinej. Bez rađanja i množenja, nema ljubavi ni prema Bogu niti prema bližnjima, dodao je patrijarh i napomenuo da je biti roditelj najveći dar čoveku. 

Ništa ne pretpostavljajmo ovom uzvišenom i svetom daru. Ne tražimo izgovore i opravdanja za naš egoistički komoditet i nemarnost prema svome spasenju i spasenju sveta, apelovao je patrijarh. "Poštujmo slobodu i pravo svakoga, ali isto tako znajmo da svaka zloupotreba slobode, kao posledicu, ostavlja greh, odnosno smrt. A, mi nismo stvoreni za greh, već za vrlinu i večni život", poručio je Irinej. 

On je ukazao da su duh vremena u kojem živimo i "kultura" koja nam se nasilno nameće upravo upereni protiv dostojanstva čoveka kao roditelja. "Kao zreo i dostojanstven narod, narod svetih predaka i svetle istorije, snagom vere i ljubavi prema Bogu i rodu, oduprimo se nasilju koje se vrši nad našim narodom", rekao je Irinej. On je pozvao da se slavljenjem Bogomladenca Hrista pridružimo horovima anđela, arhanđela i svih svetih nebeskih sila, koje nekad u Vitlejemu, a danas u našim hramovima, slave i veličaju rođenje ovaploćene ljubavi Božje, kao najveći i najveličanastveniji bogočovečanski događaj. 

Tu istu radost povodom praznika rođenja Gospoda Isusa Hrista nama sabranima u hramovima, u svojim domovima, u bolnicama i drugim zavodima, na putevima i radnim mestima, anđeo takođe danas objavljuje, naveo je Irinej. Znajući to, umesto straha i iznenađenosti, radujmo se i veselimo se, zajedno sa svim nebeskim silama, prepustimo se slavi Gospodnjoj, poručio je patrijarh. 

Sa posebnom očinskom i pastirskom ljubavlju danas se molitveno sećamo naše braće i sestara prognanih sa Kosova i Metohije, iz Dalmacije i čitave Krajine, iz Bosne i Hercegovine, koji, evo, godinama Božić dočekuju obespravljeni, bez prava na povratak i na svoju imovinu, upozorio je Irinej. Molimo se Hristu, koji je i sam bio prognanik u Egiptu, da i naše prognanike milošću i dobrotom svojom vrati u zemlju njihovih otaca i praotaca i tako obriše suze sa lica njihovih i uteši ih. Danas, kad slavimo Božić, pre svega oprostimo jedni drugima i kažimo brat bratu: Mir Božiji, naglasio je Irinej.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.