Božić oštro pred PS OEBS-a: Opozicija je to tražila. Dan pre glasanja je rekla da neće priznati rezultate

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 13:04

Božić oštro pred PS OEBS-a: "Opozicija je to tražila. Dan pre glasanja je rekla da neće priznati rezultate"

Narodna poslanica Sandra Božić, šef Stalne delegacije Narodne skupštine RS u Parlamentarnoj skupstini OEBS učestvovala je na Zimskom zasedanju PS OEBS u Beču.

Ovom prilikom obratila se na zajedničkoj sednici generalnih komiteta kojoj je prisustvovalo preko 300 parlamentaraca iz 50 država članica OEBS.

Šefica delegacije Sandra Božić govorila je u okviru tačke 3 dnevnog reda kojom je predstavljen izveštaj posmatračke misije za izbore u Srbiji.

Tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govoru Božićeva je istakla da je Srbija uvek imala sluha za preporuke ODIHR-a koje si tiču unapređenja izbornog procesa i da je rezultat toga odlična saradnja s predstavnicima OEBS-a, kao i implementacija značajnog dela preporuka. Posebno je istakla da broj posmatrača i kontrolora na prethodnim izborima govori o tome da se radi o nadzoru koji nije ostavio mogućnosti za propuste, čemu u prilog govori i činjenica da nikada nije bilo manje prigovora i žalbi upućenih sudu i RIK. Posebno je istakla podatak da je opozicija na biračkim mestima imala gotovo 90% svojih kontrolora, te da u zapisnicima nije bilo primedbi u vezi s nepravilnostima.

U nastavku govora oštro je odbacila tendenciozne i zlonamerne tvrdnje pojedinih opozicionih lidera o takozvanim fantomskim biračima, čemu se se pridružili i pojedini strani posmatrači. Pored toga, eksplicitno je naglasila da takve neutemeljene optužbe navode na zaključak da se radi o sistematskom i orkestriranom

napadu čiji je cilj urušavanje demokratskih institucija Republike Srbije i potkopavanje izborne volje građana, kao i uticanje na izborni proces.

"Opozicioni političari su bili ti koji su tražili vanredne izbore, a ipak su oni ti koji su eksplicitno saopštili nekim od međunarodnih posmatrača izbora dan pre glasanja da neće priznati rezultate", rekla je Božićeva osvrnuvši se na neistinite napade srpske opozicije povodom izbornog procesa.

Na kraju govora Božićeva je istakla da se radi o obrascu koji je već viđen, a kojim se na najgrublji mogući način utiče na stvaranje negativnog mišljenja putem različitih medija koji imaju za cilj podsticanje nemira u javnosti i širenje dezinformacija.

Delegacija Narodne skupštine bila je u sastavu: Sandra Božić, Danijela Vujičić i Milimir Vujadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.