Božić Bata za sezonce

Izvor: RTS, 20.Nov.2010, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić Bata za sezonce

Nezaposleni Britanci će praznike provesti na privremenim radnim mestima, najviše u trgovinskim lancima. Božićni praznici delimično će ublažiti probleme rekordne nezaposlenosti u Velikoj Britaniji u poslednjih 15 godina.

Ekonomska kriza sve više menja i neke ustaljene navike Evropljana. Tako će umesto Božićnog odmora mnogi nezaposleni Britanci praznike provesti na privremenim radnim mestima, najviše u trgovinskim lancima.

Istraživanja pokazuju da je u Velikoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Britaniji potražnja za takozvanim sezonskim radnicima ove godine veća skoro 50 odsto.

Pretpraznična potrošačka groznica dobra je prilika za hiljade Britanaca, koji su izgubili posao u prethodne dve godine, zbog najdublje recesije od Drugog svetskog rata.

Procenjuje se da će zbog božićnih i novogodišnjih praznika u zemlji, u kojoj pet miliona ljudi živi od socijalne pomoći, biti potrebno 46 odsto više sezonskih radnika nego prošle godine.

Enriko Tedesko objašnjava da će raditi noćnu smenu u prodavnici povrća i da je potpisala ugovor na tri meseca. Nada se da će se dokazati i da će ostati na tom radnom mestu.

"Biću tri meseca na probnom radu, a posle toga držim palčeve da dobijem stalni posao", kaže Džejn Galovej.

Gvin Bar je istakla da će u Sejnsberiju uposliti više od 14.000 sezonskih radnika na svim poslovima, od direktne prodaje do internet prodaje, pa kupci mogu da očekuju popuste.

Božićni praznici delimično će ublažiti probleme rekordne nezaposlenosti u Velikoj Britaniji u poslednjih 15 godina. Među tri miliona onih bez posla, najviše je mladih.

Zemlja je pri vrhu evropske lestvice po broju domaćinstava u kojima ne radi nijedan član porodice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.