Bože pravde po Zakonu

Izvor: RTS, 09.Dec.2010, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bože pravde" po Zakonu

Ceo tekst himne "Bože pravde" zna 28 odsto građana, pokazuju istraživanja. Zakon precizira da se himna izvodi sviranjem, pevanjem i sviranjem i pevanjem. Za korišćenje himne na način koji nije zakonom utvrđen, predviđene novčane kazne.

Istraživanja pokazuju da reči himne "Bože pravde" zna tek 28 odsto građana. Nedavnim stupanjem na snagu, Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, precizira da se himna izvodi sviranjem, pevanjem i sviranjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i pevanjem. Tekst i melodija himne ne mogu se menjati.

Himna Srbije je svečana pesma "Bože pravde" Jovana Đorđevića, na muziku Davorina Jenka. Tekst ima osam strofa, a precizirani su klavirski izvod, kao i notni zapis za muški i mešoviti hor.

"Određen je takt himne, njen tonalitet. Himnu može pevati solista, grupa pevača ili usamljena trupa, može se izvoditi na instrumentu, ali je važno da njen melodijski element ostane nedirnut, jer je to njen ključni simbol", rekao je član Komisije za standardizaciju himne Svetislav Božić.

Himna se obavezno izvodi tokom svečanosti polaganja zakletve predsednika Republike, na svečanostima povodom Dana državnosti, pri ispraćaju i dočeku predsednika naše države i stranih državnika, tokom odavanja pošte Neznanom junaku na Avali i pri polaganju venaca zvaničnika.

Himna se može izvoditi i na manifestacijama kojima se obeležavaju značajni državni praznici, na sahranama zaslužnih građana i tokom međunarodnih takmičenja, susreta i skupova gde naša zemlja zvanično učestvuje.

Božić kaže da se aranžmani menjaju u odnosu na izvođače, a da himna može biti izvođena kao pesma vez reči, jedna ili dve strofe u zavisnosti od prilike.

Za korišćenje himne u obliku ili sa sadržinom ili melodijom koji nisu zakonom utvrđeni, predviđena je kazna od 50.000 do 500.000 dinara za institucije kao i od 5.000 do 25.000 dinara za njeno odgovorno lice.

Tako standardizovana, himna se od sada čuva u državnom trezoru, a kako ona precizno zvuči, može se čuti na zvaničnom sajtu Narodne Skupštine Republike Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.