Bozanić protiv ćirilice u Vukovaru

Izvor: RTS, 29.Apr.2013, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bozanić protiv ćirilice u Vukovaru

Kardinal Bozanić podržao veterane u zahtevu da Vukovar bude izuzet iz primene ustavnog zakona i da u tom gradu u javnu upotrebu ne bude uvedena ćirilica.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podržao je u Vukovaru nastojanja veteranskih udruženja da se taj grad proglasi mestom posebnog pijeteta i da se izuzme iz primene Ustavnog zakona, kojim je definisano uvođenje ćirilice u javnu upotrebu.

"U Vukovaru nisu na prvom mestu oni koji su razarali, nego oni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji su čuvali i gradili. Branioci Vukovara danas uočavaju da se posebnost Vukovara želi da izbriše", prenosi Jutarnji list poruku Bozanića sa mise iz župne crkve "Sveti Filip i Jakov".

Posebnost "vukovarske memorije" je, smatra, garancija da se "jedino na istini može graditi zajedništvo i produbljivati odnosi među ljudima koji mogu garantovati bolju budućnost".

"Sve što unosi laž šteti ovome gradu i Hrvatskoj. Zbog toga treba jasno reći da je pitanje jednog pisma sažetak mnogih drugih pitanja na koja nisu dati odgovori", ocenio je Bozanić, indirektno pozvavši vladu da odustane od uvođenja ćirilice u Vukovar.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.