Hrvatski nadbiskup protiv vukovarske ćirilice

Izvor: Mondo, 29.Apr.2013, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski nadbiskup protiv vukovarske ćirilice

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je u Vukovaru podržao nastojanja hrvatskih braniteljskih udruženja.

Oni se zalažu da se ovaj grad proglasi mestom posebnog pijeteta i da se izuzme iz primene Ustavnog zakona, kojim je definisano uvođenje ćirilice u javnu upotrebu.

Bozanić je to poručio sa mise koju je predvodio u župnoj crkvi Svetog Filipa i Jakova, gde je predvodio hodočašće sveštenika Zagrebačke nadbiskupije Vukovaru, prenosi Slobodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Dalmacija.

Prema njegovim rečima, hrvatsko društvo iznova preplavljuju pokušaji da se posebnost Vukovara negira, da se ne ceni ono što je najvrednije u tkivu naroda.

"Tako se nastoji stvoriti utisak da je ovo mesto kao i svako drugo, da se prema Vukovaru treba odnositi nekom beživotnom i hladnom normalnošću, kao i prema drugim mestima. U Vukovaru nisu na prvome mestu oni koji su razarali, nego oni koji su čuvali i gradili", istakao je Bozanić.

On je ocenio da branitelji Vukovara danas uočavaju da se posebnost Vukovara želi izbrisati i naglasio da je posebnost vukovarske memorije garancija da se jedino na istini može graditi zajedništvo i produbljivati odnosi među ljudima koji mogu garantovati bolju budućnost.

"Sve što unosi laž, šteti ovome gradu i Hrvatskoj. Zbog toga treba jasno reći da je pitanje jednoga pisma sažetak mnogih drugih pitanja na koja nisu dati odgovori", poručio

je Bozanić.

(Fonet Foto Beta Hina)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kardinal Bozanić protiv ćirilice

Izvor: B92, 29.Apr.2013

Vukovar -- Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić podržao je u Vukovaru nastojanja veteranskih udruženja da se taj grad izuzme iz primene odluke o uvođenju ćirilice...Kardinal Bozanić smatra da Vukovar treba proglasiti mestom posebnog pijeteta i da se on izuzme iz primene Ustavnog zakona,...

Nastavak na B92...

Hrvatska: Biskup Bozanić protiv ćirilice

Izvor: Večernje novosti, 30.Apr.2013, 08:21

ZAGREBSPECIJALNO ZA „NOVOSTI“ZAGREBAČKI nadbiskup kardinal Josip Bozanić solidarisao se sa zahtevima da se Vukovar izuzme od dvojezničnosti i da ćirilične table ne budu postavljene u grad. Na misi u crkvi sv. Filipa i Jakova Bozanić je rekao da je u Vukovaru u trenutku kada hrvatsko društvo...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.