Bozanić: Stepinac će biti svetac

Izvor: B92, 20.Apr.2014, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bozanić: Stepinac će biti svetac

Zagreb -- Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić je na svečanoj uskršnjoj misi izjavio da "niko i ništa" ne može zaustaviti proglašenje Alojzija Stepinca katoličkim svecem.

Bozanić je na misi u Zagrebačkoj katedrali rekao da su "protivnici hrišćanstva" decenijama pokušavali da zatru i sam pomen imena kardinala Alojzija Stepinca, ali da niko i ništa ne može zaustaviti Crkvu na putu ka njegovoj kanonizaciji.

Zagrebački "Jutarnji list" piše, pozivajući se na izvore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Vatikana, da će kontroverzni hrvatski kardinal Stepinac, koji ima status blaženog, biti uskoro u Rimu proglašen za sveca, ali će to verovatno biti tek na jesen, a ne u maju kako se bilo ocekivalo.

Stepinac je posle Drugog svetskog rata osuđen, između ostalog, zbog saradnje sa vrhom ustaške države. Umro je 1960. godine u kućnom pritvoru. Hrvatska istoriografija sada Stepinca dominantno prikazuje u pozitivnom svetlu, kao pravednika i žrtvu istorijskih okolnosti.

Bozanić je na uskršnjoj misi, takođe, ocenio da sistematsko unižavanje žrtve "hrvatskih branitelja" u poslednje vreme svedoči o tome da se u njima krije "nesaglediv potencijal" za izlazak Hrvatske iz krize, prenela je Hina.

"Šta nam strah od branitelja, koji su krvlju gradili Domovinu, govori o stvarnoj moći postojećih struktura?", upitao je on.

Govoreći o papi Jovanu Pavlu II, koji zajedno s Jovanom XXIII treba da bude kanonizovan, Bozanić je rekao da je on svoju neskrivenu bliskost sa Hrvatima dokazao u čak tri posete Hrvatskoj.

"U presudnim vremenima učinio je mnogo za našu nacionalnu samostalnost i međunarodno priznanje, te nam je zato postao više od prijatelja, postao je papa hrvatske nade", rekao je kardinal Bozanić.

Papa Jovan Pavle Drugi je, u oktobru 1998. godine, Stepinca proglasio blaženim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.