Bosnu pale, Srpsku ruše

Izvor: Vesti-online.com, 09.Feb.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosnu pale, Srpsku ruše

Na ulicama većih gradova u Federaciji BiH gde su u prethodna dva dana organizovane masovne demonstracije, juče je bilo mirno, ali haos u ovom entitetu sigurno će potrajati još danima i sedmicama.

Pre svega, slike zapaljenih kantonalnih institucija u Tuzli, Mostaru, Zenici i Sarajevu, zgrade Predsedništva BiH u glavnom gradu BiH, kao i Istorijskog arhiva u tom gradu koji nije uništen u oba svetska rata i poslednjem građanskom, ostavljaju gorak ukus. Da ne ostane sve na fizičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uništenju zgrada, pobrinuli su se političari u tom entitetu. Očigledno svesni da su glavni krivci za nezadovoljstvo naroda, u javnim istupima počeli su da traže suluda opravdanja koja bi se mogla sažeti u jednu rečenicu: "Da, krivi smo za nerad, bedu i neimaštinu, ali znajte da je Republika Srpska nastala na genocidu."

Ovakvo ponašanje, pre svih, lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, ali i bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića izazvalo je, istovremeno i zgražanje i podsmeh u Srpskoj. Ipak, među većinom političara i analitičara u Srpskoj vlada određena doza opreza zbog dešavanja u FBiH, iako je stanje trenutno takvo da će se demonstracije, bar zasad, teško prebaciti u Srpsku. Upućeni iz Srpske, univerzitetski profesori i drugi intelektualci, tvrde da ono što se dešavalo u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću i Mostaru, nikako ne može da se podvede pod kategoriju klasičnog socijalnog bunta, već da se iza svega krije mnogo dublja pozadina.

Potpredsednik Republike Srpske Emil Vlajki ocenio je da bi nemiri u Federaciji BiH bili opravdani kada bi imali samo socijalnu dimenziju i kada iza njih ne bi stajali mešetari kojim je krajnji cilj ustavna prekompozicija BiH i podrivanje Republike Srpske.

Vlajki je naglasio da građani BiH zaista teško žive, ali da je njihovo nezadovoljstvo u ovom trenutku iskorišćeno kao instrument u rukama onih koji hoće da dokažu da je BiH nefunkcionalna i da je promena postojećeg Ustava neophodna.

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Aleksandar Vranješ kaže za naš list da socijalno nezadovoljstvo nije pravi motiv demonstracija i da je to razlog zašto su izostale demonstracije u Srpskoj i kantonima sa hrvatskom većinom.

- Nevladina organizacija Udar i njen lider Aldin Širanović, koji su označeni kao kolovođe i organizatori trodnevnih protesta u FBiH, priču o socijalnom nezadovoljstvu podmeću obespravljenim građanima kao kukavičje jaje. Nažalost, socijalni bunt pokušava da se iskoristi kao kohezioni faktor svih nezadovoljnih građana kako bi se protestima dala nadnacionalna dimenzija - kaže Vranješ.

On ističe da je potpuno normalno da se Srbi i Hrvati nisu identifikovali sa tvrdnjama i pričom grupe Udar koja kao program nudi vraćanje Ustava BiH iz 1992. godine.

- Na istom profilu se Srbi pozivaju da izađu iz rezervata zvanog RS koji su osiromašile vladajuće strukture i da se integrišu u BiH, a iz toga je potpuno jasno zašto se protesti nisu proširili na Srpsku. Pored toga, na njihovom profilu se vidi logotip koji je oličen u stisnutoj pesnici kakvu su u Srbiji pred rušenje režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine koristili "otporaši". Pošto se odavno zna da petooktobarska revolucija u Srbiji, kao ni obojene revolucije nisu bile spontane, onda se s pravom može sumnjati da ni protesti u FBiH nisu spontani - rekao nam je Vranješ.

Postoje i tumačenja da su neredi u kantonima sa bošnjačkom većinom povezani sa raspravom o rekonstrukciji Federacije BiH. Priču o ustavnim promenama u tom entitetu pokrenuli su, pre više od godinu dana, Amerikanci, formirajući radnu grupu koja je donela svoje predloge, ali oni nikad nisu usvojeni. Reč je o smanjenju broja kantona, i reviziji administracije koja jede ovaj entitet iznutra. Istovremeno, ovih dana se, pod žestokim hrvatskim lobiranjima, u Evropskom parlamentu vodila rasprava upravo o ukidanju kantona, pa su mnogi skloni da tvrde da je haos u FBiH samo priprema za ozbiljnije političke procese.

Univerzitetski profesor iz Banjaluke Mladen Mirosavljević ocenio je da će se tek pokazati, u nekom izvesnom periodu koji dolazi, šta su u stvari ove demonstracije značile i šta se iza brda valja.

- Pokazaće se da li je reč o isključivo socijalnom nezadovoljstvu, koje je prisutno u čitavoj BiH, ili se iza toga krije neki još dublji smisao, kao, na primer, da nam sledi ponovo priča o ustavnim promenama, promeni Dejtonskog sporazuma ili je to jedan od pritisaka na vlasti da se reše neki problemi koji se dosad ne rešavaju u BiH - rekao je Mirosavljević.

Postoje i mišljenja da u svemu prste imaju zapadne obaveštajne službe i međunarodni predstavnici kojima je cilj da se sa vlasti nasilno skine aktuelna garnitura političara. Predsednik NVO Istorijski projekat Srebrenica Stefan Karganović smatra da je na sceni obojena revolucija kojoj je cilj promena režima u celoj BiH, što sugeriše da zapadne obaveštajne službe i njihove vlade žele da "očiste" politički teren.

- Obojena revolucija koja se već više od godinu dana u BiH očekuje, najzad je počela. Ali fundamentalna činjenica koja se mora istaći jeste to da, nasuprot očekivanjima analitičara, promena režima nije predviđena samo za Srpsku. U toku je puč na teritoriji cele zemlje - izjavio je Karganović.

Haotična situacija iznedrila je mnoge zloupotrebe, a svako gleda da što više ušićari u celoj priči. Najveći deo federalnih političara ponaša se kao da uopšte nisu na vlasti, jer su svesni da im ovo može doneti poene u predizbornom periodu. Situacija se sa bezbednosnog seli na politički teren, a u tom poslu se ne preza od najgnusnijih podvala. Za jednu od njih iskorišten je kapiten fudbalske reprezentacije BiH Emir Spahić koji je navodno rekao teške reči na račun Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske, što je bilo dovoljno da se ekstremisti iz FBiH zapale. Međutim, Spahić je sve to demantovao, rekavši da nigde i nikada nije komentarisao događaje u FBiH.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.