Bošnjačkim vlastima smeta putokaz za manastir

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2009, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjačkim vlastima smeta putokaz za manastir

BANJALUKA - Srbi iz Srebrenice su ogorčeni poslednjim potezom bošnjačkih vlasti koje su bratstvu manastira Presvete Trojice u Sasama naredile da uklone putokaze prema ovoj svetinji i dostave dokumentaciju za postavljanje "turističkog natpisa", tvrdeći da je to još jedan dokaz da bošnjačke vlasti na sve načine žele da zatru sve što je srpsko na ovom području.

Šef Odborničkog kluba SNSD-a u Skupštini opštine Srebrenica Dragić Glišić naveo je da lokalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlasti već godinama izbegavaju da pruže bilo kakvu finansijsku pomoć objektima Srpske pravoslavne crkve i da se bratstvo manastira Presvete Trojice u više navrata žalilo na diskriminatorski odnos prema njemu, navodi "Pres".

Ovim povodom oglasila se i Eparhija zvorničko-tuzlanska, ističući da se sve ovo dešava u danima velike tuge zbog smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla, duhovnog oca SPC.

Putokaz za manastir Sase prvi put je uklonjen 13. decembra prošle godine u naselju Bjelovac, dan pre obeležavanja stradanja Srba u ovom selu, a dva meseca kasnije porušen je i putokaz neposredno u blizini manastira.

Monah Grigorije rekao je da zahtev za dodatnu dokumentaciju očigledno predstavlja lošu nameru pojedinaca u srebreničkoj komunalnoj policiji kojima smeta natpis "srpski pravoslavni manastir".

Nakon rušenja putokaza krajem 2008. i početkom 2009. godine, bratstvo manastira zatražilo je i dobilo saglasnost Ministarstva saobraćaja i veza RS za postavljanje novih putokaza.

Ministar Nedeljko Čubrilović rekao je da nije upoznat o problemima koje lokalne bošnjačke vlasti u Srebrenici priređuju bratstvu manastira u Sasama, ali da će hitno proveriti na osnovu kojih zakona i pravilnika lokalne vlasti ometaju postavljanje putokaza prema ovoj pravoslavnoj svetinji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.