Bošnjaci usvojili Rezoluciju

Izvor: RTS, 01.Mar.2012, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjaci usvojili Rezoluciju

Rezolucija o položaju i ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka usvojena je na sednici Bošnjačkog nacionalnog veća. U rezoluciji se navodi da je u Srbiji, između ostalog, uskraćeno pravo na službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma.

Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu je na sednici donelo Rezoluciju o položaju i ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji.

U toj rezoluciji piše da je toj zajednici u Sanddžaku uskraćeno pravo na službenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << upotrebu bosanskog jezika i pisma.

U Rezoluciji piše i da je Bošnjacima u Sandžaku uskraćeno pravo na obrazovanje na tom jeziku, na zaštitu i unapređenje bošnjačkog kulturnog nasleđa i na ravnopravnu zastupljenost u državnim organima i službama sa javnim ovlašćenjima.

Predsednik BNV-a Esad Džudžević rekao je da je tom rezolucijom dat odgovor na sve probleme i pitanja koje muče Bošnjake u Srbiji, i ocenio da je to dobra osnova za postizanje nacionalnog konsenzusa među Bošnjacima.

"Ovaj tekst Rezolucije nije upućen ni aktuelnoj, ni prethodnoj, ali ni budućoj vladi, već Republici Srbiji kao državi, i želeli smo da na taj način dobijemo odgovore na višedecenijska pitanja koja muče Bošnjake", naveo je Džudžević.

Prema njegovim rečima Rezolucija će biti povod da Srbija ispravi greške prema Bošnjacima.

U Rezoluciji se traži rasvetljavanje teških krivičnih dela nad Bošnjacima tokom 1990-ih godina i da se sudi odgovornima, i da se sprovedu programi za povratak izbeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno veće je pozvalo sve Bošnjake, i sve legitimne predstavnike Bošnjaka u institucijama sistema, da aktivno učestuju u sprovođenju rezolucije.

Predstavnici bošnjačkih stranaka u Vladi Srbije imaju dva ministra: Rasima Ljajića - ministra za rad i socijalnu politiku, i Sulejmana Ugljanina - ministra bez portfelja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.