Bošnjaci dobili garancije

Izvor: RTS, 07.Jul.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjaci dobili garancije

Forum bošnjačkih poslanika dobio čvrste garancije predstavnika vladajuće koalicije da će njihov zahtev o šest opština Sandžaka u jednom statističkom regionu biti ispoštovan.

Poslanik koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak Esad Džudžević smatra da su obezbeđene sve neophodne garancije da šest sandžačkih opština slovom novog zakona bude objedinjeno u jednom statističkom regionu.

"Imali smo razgovore sa predstavnicima svih članica vladajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koalicije i dobili čvrste garancije da će Vlada Srbije ispoštovati naš zahtev za šest sandžačkih opština u jednom regionu, kao i da će to biti uređeno uredbom koja će uslediti nakon usvajanja Zakona o regionalnom razvoju u Skupštini Srbije", naveo je Džudžević.

"Imajući u vidu sve razgovore, konsultacije i političke garancije nema razloga da poslanici dve najuticajnije bošnjačke stranke sutra u Skupštini Srbije ne glasaju za Predlog zakona o regionalnom razvoju", dodao je Džudžević i najavio da će konačan stav Foruma biti saopšten sutra, uoči glasanja.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Dejan Jovanović izjavio je ranije danas Tanjugu da će Vlada Srbije i to ministarstvo uvažiti zahtev bošnjačkih stranaka.

"Regioni koji se formiraju biće statističke, a ne upravne kategorije i Vlada Srbije i Ministarstvo ekonomije će, prilikom sastavljanja uredbe koja će precizno definisati regione, uvažiti zahteve poslanika iz reda bošnjačkog naroda", rekao je Jovanović.

Forum dve bošnjačke stranke formiran je u Skupštini Srbije da bi se bavio pitanjima od zajedničkog interesa Bošnjaka koji na jugozapadu Srbije, u srpskom delu Sandžaka, čine većinsko stanovništvo.

Zajednički interes dve najuticajnije bošnjačke stranke je, kada je reč o Predlogu zakona o regionalnom razvoju, objedinjavanje šest sandžačkih opština, Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš, u jedan statistički region.

Dve bošnjačke stranke u Skupštini Srbije imaju šest poslanika - četiri iz SDP-a i dva iz koalicije Bošnjačka lista.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.