Borovnice iz Pajsijevića

Izvor: RTS, 20.Avg.2015, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borovnice iz Pajsijevića

Posle deset godina čekanja na posao, Emina Vujović iz Pajsijevića, na porodičnom imanju podigla je zasad borovnica. Suprug i ona, proučili su, šta im je potrebno za uzgoj, konsultovali stručnjake, a za borovnicu se, kaže odlučili, jer se malo gaji u Šumadiji. Nadaju se dobrom rodu i profitu.
Emina kaže da im posao za sada dobro ide. Nada se da će od toga njena četvoročlana porodica, moći da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << živi. Priželjkuje da joj jedan od dvojice sinova završi Agronomski faultet i posveti uzgoju borovnica na svom imanju.

Kod Vujovića rade svi. Mnogo posla bilo je prošle godine,  dok je trajala sadnja.Da bi prinos bio dobar, sve pripreme moraju da se obave na vreme, zato pomažu i najmlađi.
Sedmogodišnji Simon i devetogodišnji Davor, kažu da im ništa nije teško. Stignu sve, da idu u školu, bave se sportom, i pomažu roditeljima prilikom đubrenja i zalivanja sadnicam. Probali su i prve borovnice. Kažu da su slatke i lepe.
A, lepa su i ulaganja. U plantažu na 55 ari sa oko 1.200 sadnica, protivgradnim mrežama i sistemom za navodnjavanje, kap po kap, uložili su 22.000 evra. Država subvencioniše sadnju borovnice, sa 55 posto, ali tek po podizanju plantaža.
Slaviša Vujović kaže, da bi dosta značilo da je to učešće bilo u startu, jer teško je u današnje vreme da se obezbedi taj novac.
"Mi smo imali sreće, da je cela porodica učestvovala, tako da smo izbegli i kredit. Mogli bi da apelujemo na državu, da pomogne u samom toku sadnje", kaže on.
"Naši voćari su uočili da je ovo idealan teren za gajenje borovnica", kaže Biljana Milosavljević, savetodavac za voćarstvo u Poljoprivrednoj stanici u Kragujevcu. 
Ona dodaje da su agro-hemijske analize zemljišta pokazale da zemlja u Kragujevcu ima određenu PH vrednost, što znači da je kiselo, i idealan teren za zasnivanje novih zasada borovnice.
rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.