Izvor: B92, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borka Vučić predsedavaće Skupštini

Beograd -- Sutrašnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine predsedavaće najstariji poslanik, a to je Borka Vučić.

To što će najpouzdaniji bankar Slobodana Miloševića, bivša direktorka Beogradske banke, predsedavati novim sazivom Skupštine Srbije u 2007. godini, posledica je njenih godina. Sa 82 godine, ona je najstarija poslanica, pa je time i zaslužila mesto predsedavajućeg. Za nju je to, kaže, poseban izazov jer samo nastavlja put svog dede, koji je 1904. bio predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlamenta.

"Koliko ja znam, Poslovnikom je predviđeno da prvom sednicom predsedava najstariji poslanik. Pošto sam ja nestranačka poslanica, na listi SPS-a, ja sam ponudu SPS-a dobila da budem njihova poslanica, i to sam prihvatila vrlo rado", kaže ona.

"S obzirom na sve uslove oko mene, na uslove koji sada nastaju, na krupan momenat u odlučujućem momentu nestajanja dela naše zemlje, mislim da je to moja obaveza, i da su moje godine ovde prednost, a ne starost", kaže Borka Vučić.

Ipak, to što će Borka Vučić predsedavati nije prošlo bez odjeka u delu javnosti. Analitičari ukazuju da bi Borka Vučić mogla na mestu predsedavajućeg da ostane i duže.

"Ne možete da odredite nekog ko će biti šef parlamenta ukoliko nemate dogovor o vladi, jer se to mesto predsednika parlamenta smatra važnim mestom i ono će biti u celom paketu. Ja imam toliko ministara, tvoj je premijer", kaže novinar Draga Bujošević.

Iako je dnevni list Blic spekulisao da će se tri predsednika stranaka - Boris Tadić, Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić - sresti narednog vikenda, kako bi pregovarali o sastavu buduće vlade, što bi uticalo i na izbor stalnog predsednika parlamenta, u G17 to demantuju.

Oni kažu da je Dinkić na odmoru do ponedeljka. Ni u G17 nisu srećni zbog toga što se demokratski blok nije dogovorio da odmah na prvoj sednici počne i druga sednica, i to sa novim predsednikom Skupštine kao rezultatom dogovora stranaka demokratskog bloka, kaže Suzana Grubješić iz G17.

"Tako stvari stoje prema Poslovniku. Sednicom predsedava najstariji poslanik, uz asistenciju četiri najmlađa poslanika, i to je slika koju ćete sutra videti, pošto nema dogovora o tome ko bi bio predsednik Skupštine", kaže ona.

Bujošević procenjuje da će predsednik Srbije Boris Tadić sledeće nedelje izneti predlog za mandatara koji bi sastavio buduću vladu.

Prema njegovim informacijama, to bi mogao biti Božidar Đelić, kao jedini kandidat koji je bio predložen na zvaničnim konsultacijama predstavnika parlamentarnih stranaka u Predsedništvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.