Borisu Miloševiću ukinut poslanički imunitet

Izvor: B92, 21.Jun.2022, 17:50

Borisu Miloševiću ukinut poslanički imunitet

Mandatno-imunitetski odbor hrvatskog Sabora ukinuo je danas imunitet Borisu Miloševiću i dao odobrenje za vođenje krivičnog postupka protiv njega.

Ukidanje imuniteta bivšem potpredsedniku vlade iz srpske manjinske zajednice, koji je poslanik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) prošle nedelje je zatražilo Državno tužilaštvo, koje je protiv njega u martu pokrenulo istragu zbog podsticanja na korupciju, odnosno nezakonitu dodelu državnih subvencija.

Sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovo se dešava u okviru slučaja pokrenutim nakon hapšenja ministra Darka Horvata. Sabor bi, kako se očekuje, o ukidanju imuniteta Miloševiću mogao da glasa 1. jula, prenosi Hina.

Nakon toga bi Milošević trebalo da bude ispitan u Uskoku, koji će zatim treba da odluči o podizanju optužnice.

Miloševićev advokat Anto Nobilo ranije je isticao da se njegov klijent ne oseća krivim i da nije ušao u kazneno-pravnu zonu, jer se zalagao za birace koji su ga izabrali.

Horvat, koji je jedini u ovom slucaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, osumnjičen je da je 2018. kao ministar privrede zajedno s pomoćnicom Anom Mandać, na podsticaj četvoro još osumnjičenih nezakonito dodelio 2,6 miliona kuna bespovratnih sredstava privrednim subjektima za koje je bio i lično zainteresovan.

Uz Horvata, Mandać i Miloševića u tom delu slučaja osumnjičeni su i bivši ministar Tomislav Tolušic, državni sekretar Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac i direktroka Uprave za potpomognuta podrucja Katica Mišković.

Iz tog slucaja je proizišla i istraga protiv ministra Josipa Aladrovića koji se tereti za nameštanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio direktor Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Nakon pokretanja istraga Aladrović i Milošević su neko vreme ostali na funkcijama, što je bio prvi slučaj da su pod istragom dva člana vlade, a razrešeni su krajem aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.