Boris Džonson je pre dve decenije razgovarao sa Arkanom: Čaj sa ratnim zločincem dečjeg lica

Izvor: B92, 03.Mar.2020, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boris Džonson je pre dve decenije razgovarao sa Arkanom: "Čaj sa ratnim zločincem dečjeg lica"

Boris Džonson je intervjuisao osnivača Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, pri tom ga opisavši kao "ratnog zločinca dečjeg lica".

Aktuelni premijer Velike Britanije je u tekstu iz 1999. godine pod nazivom "Čaj sa ratnim zločincem dečjeg lica" opisao susret sa Ražnatovićem u Hajatu.

"Gotovo odmah prepoznate to dečje lice u čajnoj sobi Hajata, lice koje se nalazi na optužnici Haga za ratne zločine", naveo je Džonson.

Ražnatovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je opisao kao vlasnika najboljeg jugoslovenskog fudbalskog kluba i muža jedne od najvećih srpskih folk pevačica, kao i čoveka koga je Džordž Robertson, tadašnji državni sekretar za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva, okarakterisao kao otelotvorenje srpskog haosa.

"Njegovo ime je Željko Ražnatović Arkan i on ima poruku za nas. Ne, nije bio na Kosovu kada je Robertson rekao da je bio na početku konflikta, ali njegova paravojna organizacija Tigrovi trenira širom Jugoslavije i Arkan čeka", napisao je Džonson.

On je istakao da mu je Ražnatović rekao da će otići na KiM ukoliko kopnene trupe dođu na to područje.

"Odrastao sam u Prištini, glavnom gradu", rekao je tada on, što je Džonson okarakterisao kao pokušaj da se stavi do znanja koliko lično shvata celu situaciju.

Premijer Britanije je prilikom pisanja teksta istakao da je Ražnatović okružen pametnim ženama, uključujući njegovu ženu, ali i muškarcima "opasnog" izgleda.

"Jedan od njih je Igor Igorov, Rus bezizražajnih očiju u tamnom odelu. Igor prisustvuje našem razgovoru, dok jedan par Arkanovih pomagača stoji iza mene", naveo je tadašnji britanski novinar.

Džonsona su zanimale Arkanove aktivnosti u BiH, prenosi Independent.

"Ubio sam mnogo ljudi u fer borbi, jer sam u nju išao prvi, a moja vojska me je pratila. Ne mogu da živim bez opasnosti", rekao je Ražnatović, tom prilikom dodavši da u Bijeljini nije bilo zločina, gradu u kojem je, prema Džonsonovim navodima, njegova vojska odvojila veliku grupu muslimanskog stanovništva od njihovih domova.

"Bilo je 40.000 muslimana i 20.000 Srba. Muslimani su počeli da pucaju, a mi smo nakon toga ušli u grad i pobili ih. Muslimani i Srbi su mi priredili dobrodošlicu. Obratio sam se narodu i oni su počeli da viču 'Hvala ti, Arkane' zato što sam ih spasao od muslimana", rekao je Ražnatović.

On je dodao da poštuje muslimane i da ne jede svinjetinu iako nije musliman.

"Jednostavno je ne volim", naveo je on.

Džonson ga je upitao i za navodna silovanja koja je sprovodila srpska vojska.

"To se nikada nije dogodilo. Prvi bih ubio srpskog vojnika koji bi to uradio. Ne bi poživeo ni dve sekunde. Mi nismo divljaci. Mi nismo nacisti. Mi ne ubijamo ljude", tvrdio je Ražnatović.

On je potvrdio da je uveren kako će biti kopnenog rata.

"Zašto misliš da sam se ošišao? Ne da bih izgledao opasno, nego je zgodno kada stavim kapu", rekao je Ražnatović i istakao da ne sumnja da će srpska strana izaći iz rata kao pobednik.

On je istakao i da ga ne pogađa optužnica haškog suda za ratne zločine.

"Briga me, ne priznajem taj sud", istakao je Ražnatović.

Za oproštaj od Džonsona ponudio mu je i svoj sud o britanskom narodu.

"Vi, Britanci, imate nešto okrutno u mentalitetu što vas tera na osvajanje", zaključio je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"VI, BRITANCI, IMATE NEŠTO OKRUTNO U MENTALITETU": Ovako je "zločinac dečjeg lica" odgovarao u pero britanskom premijeru tokom ratnih godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2020

Boris Džonson je intervjuisao osnivača Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića - Arkana, pritom ga opisavši kao "ratnog zločinca dečjeg lica"...Aktuelni premijer Velike Britanije je u tekstu iz 1999. godine pod nazivom "Čaj sa ratnim zločincem dečjeg lica" opisao susret sa Ražnatovićem...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.