Izvor: Nezavisne Novine, 21.Apr.2017, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borimo se (O)smijehom

Slika prva (nešto davnija prošlost)

Dvadeset drugog aprila, prije tačno 72 godine, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt, oko 600 preostalih logoraša zatočenih u "Ciglani", od 1.073 koliko ih je bilo, odlučilo je da izvrši proboj iz logora "Jasenovac".

Pokušaj da spase goli život i da dožive slobodu je preživjelo tek nekoliko desetina zarobljenika. Logoraši, koji zbog nemoći, bolesti ili straha nisu učestvovali u proboju, ubijeni su i spaljeni zajedno s logorskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << objektima.

Istog dana, dogodio se i proboj logoraša "Kožare", dijela jasenovačkog logora u samom mjestu Jasenovac.

Od 167 učesnika u tom proboju, preživjela ih je tek šačica.

Zlu se nije uspjelo umaći...

Ostala je tamo jedna djevojčica, čije pletenice zauvijek ostadoše zarobljene u blatu. Ostao je tamo i nečiji tata, s otvorenim očima okrenutim ka nebu. Ostala je tamo i jedna baka, čiji kolači više nikad neće zamirisati.

Godinama nakon toga nije se začula pjesma, nije košeno žito, nisu ubrane jabuke... Nije imao ko!

Slika druga (nešto novija prošlost)

Jedna majka, tri sina. Jedna utroba, tri života... Sva tri uzeta u malom razmaku - od 1992. do 1995. Živjeli su tek toliko da stignu naučiti voziti bicikl, šutnuti loptu, poljubiti djevojku. Njihova majka je imala tu nesreću da živi i nadživi svoju djecu. Upokojila se tek nedavno i (nadamo se) otišla ka svojim najmilijima...

Neke rane nikad ne zacijele, neke jade vrijeme ne izbriše.

Svaka je majka u crnom jednako nesrećna. To ne zavisi ni od zemlje iz koje dolazi, ni od DNK koji joj njeni stari dadoše, a ni od Boga kojeg poštuje. Svaki grob jednako boli i te su rane neprebolne.

Rat je samo uglađeni izraz za esenciju zla, legalizaciju ubistava, kriminala, otimanja, zlostavljanja svih vrsta - jednom riječju svih vidova unesrećenja! Praznik radovanja za iz(l)opačene, palikuće i silovatelje, povod za veselje svom ljudskom otpadu. Olešavanje svega ljudskog i razumnog. Orgijanje ludila i svih mogućih podlosti. Zastrašujuć i monstruozan kao kurva podignutih skuta i krvavih zuba.

Ratu se vesele nebogougodni, odvraćeni, izopačeni. Protiv njega se treba boriti svim raspoloživim sredstvima: ljubavlju, razumom, razgovorom, cvijetom, tolerancijom, pruženom rukom. Treba se boriti pjesmom, (o)smijehom, toplinom, suncem, radovanjem. Treba veličati i slaviti dobro, a iskorjenjivati zlo. U suprotnom - sahranjivaćemo svoju djecu, a to je zlo čak i od rata veće!

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.