Izvor: B92, 28.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Borili smo se protiv unitarne BiH"

Hag -- Momčilo Krajišnik rekao je pred Haškim tribunalom da je pre rata u BiH cilj Srba bio da se ta republika decentralizuje.

"Mi smo se borili protiv unitarne, a za decentralizovanu BiH", kazao je Krajišnik. On je time objasnio formiranje srpskih autonomnih regija u krajevima BiH gde su Srbi bili u većini 1991, pre izbijanja rata u BiH.

Pošto mu je branilac Nikolas Stjuart iz zapisnika sa sednica skupštine srpskog naroda u BiH predočio zalaganja poslanika da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se srpske regije formiraju i u delovima gde su Srbi u manjini, Krajišnik je naznačio da se uvek protivio takvim idejama jer bi provocirale Muslimane i Hrvate i "zatvorile vrata pregovorima".

Krajišnik je za većinu poslanika koji su radikalno zastupali odvajanje srpskih opština i regiona govorio da u to vreme "nisu razumeli" suštinu politike Srpske demokratske stranke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.