Boriću se i dalje protiv nepravde

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jul.2015, 04:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Boriću se i dalje protiv nepravde"

Velika prašina se podigla u medijima prethodnih dana zbog otkaza koji je dobio Radovan Nenadić, sudijski pripravnik Višeg suda u Beogradu.

On je na svom Fejsbuk profilu oštro osudio postupak sudije Predraga Vasića koji je kao rođendanski poklon prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću na svečanoj proslavi uručio uramljeno rešenje o rehabilitaciji koje je lično potpisao. Dan posle Nenadićeve objave na društvenoj mreži uručen mu je otkaz bez obrazloženja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Zašto ste se odlučili da komentarišete postupak sudije Vasića?

- Ništa ne bi bilo toliko sporno da baš taj sudija nije odlučivao u tom postupku. Nedopustivo je da bude prisan s učesnicima u postupku. Uručenje sudske odluke u svrhu rođendanskog poklona je nedostojno jednog sudije jer je procedura uručivanja sve samo ne privatna stvar. Morao je da vodi računa da takvim istupom on narušava ugled suda i dostojanstvo svih zaposlenih u njemu. Prema pravilniku, nijedan sudija ne može da predstavlja sud ili komentariše sudske postupke bez saglasnosti predsednika suda, a nigde nije dopušteno da se neko slika sa strankama. Ne znam da li je imao odobrenje, ali da to odobrenje postoji, sumnjam da su ga dosad krili. Jedva bi dočekali da ga prikažu javnosti kako bi dokazali da nisam u pravu - rekao je Nenadić za "Vesti".

Kako ste obavešteni o otkazu?

- Prvo me je kontaktirala potparolka Višeg suda Dušica Ristić i obavestila da je sud upoznat s mojim objavama na društvenim mrežama. Posle toga sam dobio odluku predsednika suda Aleksandra Stepanovića o raskidu ugovora sa mnom koju sam odbio da potpišem bez obrazloženja. Ja sam od sudija s kojima sam radio pohvaljen da pedantno i kvalitetno radim svoj posao, tako da otkaz nisam zaslužio lošim angažovanjem. Uputio sam preko uprave suda dopis Stepanoviću u kome sam naveo da želim da dobijem obrazloženje i da smatram da je takav epilog posledica mog kritičkog mišljenja koje sam izneo, a koje ni u čemu nije bilo uvredljivo kad je u pitanju sudija Vasić, već je mišljenje bilo usmereno na očuvanje dostojanstva suda. Zahvalio sam predsedniku suda što čita moje tekstove i što tako ekspeditivno reaguje i donosi odluke kada sam ja u pitanju, sa željom da tako radi i u mnogo složenijim i bitnijim stvarima - navodi Nenadić.

Šta vas je motivisalo da na ovakav način rizikuje svoju poziciju na radnom mestu?

- Želeo sam da ukažem na katastrofalno stanje u srpskom pravosuđu. Motivisali su me moralni principi i građanska savest. Niti sam razmišljao kakve će biti posledice, niti bih ikada ćutao da bih sebi obezbedio bilo kakvu privilegiju ili napredak. To je moja dužnost kao nekoga ko je pravnik, da ukazujem na propuste suda onda kada on radi pristrasno - objasnio je Nenadić.

Da li ćete nešto preduzeti povodom otkaza?

- Ne želim da govorim mnogo o tome šta ću preduzeti povodom otkaza, ali mogu da kažem da sam se već obratio nekim institucijama i da neću dozvoliti da nepravda prođe nekažnjeno.

Nenadić navodi da je predsednik suda izdao naređenje stražarima da mu zabrane ulazak u zgradu Višeg suda što on smatra monstruoznim kršenjem njegove građanske slobode.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.