Borelj uputio ozbiljne kritike: To što radi ima visoku cenu za celu Evropu

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 00:41

Borelj uputio ozbiljne kritike: To što radi ima visoku cenu za celu Evropu

Žozep Borelj izrazio je "snažno neodobravanje" putovanja predsednice Ursule fon der Lajen u Tel Aviv u oktobru 2023. godine, nakon izbijanja rata u Gazi.

"To putovanje Fon der Lajen, sa tako potpuno proizraelskom pozicijom, bez predstavljanja nikoga osim sebe u pitanjima međunarodne politike, imalo je visoku geopolitičku cenu za Evropu", rekao je on u intervjuu u španskom El Paisu.

Kako je dodao, Hamas je ideja, "a protiv ideje se može boriti samo drugom idejom".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Netanjahuovi planovi za Gazu su neprihvatljivi. Seme mržnje seje se generacijama", dodao je on.

Fon der Lajen se suočila sa mnogo kritika zbog svoje čvrste podrške Izraelu.

Između ostalog, irska poslanica u Evropskom parlamentu Kler Dejli nazvala ju je "gospođom genocidom”.

Dejlin govor u Evropskom parlamentu postao je viralan krajem decembra nakon što je ona optužila Fon der Lajen da je nadjačala spoljnu politiku kako bi "promovisala brutalni režim aparthejda".

"Pa, Bože moj, sa takvim braniocima demokratije, mislim da govorim u ime mnogih, mnogo građana Evrope kada kažem "Nein Danke! Ne hvala, gospođo Genocid", rekla je tada Kler Dejli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.