Boreli očekuje pomoć vlade u sporu sa Borovom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2010, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Boreli" očekuje pomoć vlade u sporu sa "Borovom"

SOMBOR -

Generalni direktor preduzeća "Boreli" iz Sombora Mirko Vujanović izjavio je danas da predstavnici te firme nisu bili prisutni na Biznis poslovnom forumu, koji je nedavno održan u Zagrebu, jer su procenili da problem imovinsko-pravnog statusa te firme mogu da reše samo Republika Srbija i njeni državni organi.

"Nije bilo ni firmi koje već rade sa nama", rekao je Vujanović Tanjugu i podvukao da, sa hrvatske strane, na Forumu nije učestvovalo preduzeće "Borovo", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa kojim je "Boreli" u sporu.

Direktor "Borelija" je ocenio da Srbija treba da insistira na reciprocitetu i da se bori za svoju imovinu koju ima u Hrvatskoj, a čija se vrednost procenjuje na oko 1,8 milijardi evra.

"Borovo" iz Vukovara prodaje u Srbiji imovinu "Borelija", koja je u sporu, a naši sudovi se utrkuju kako da kupcima obezbede ulazak u posed", rekao je Vujanović, ističući da se ignorišu pravni propisi Republike Srbije i vladina uredba prema kojoj društvena imovina ne može da menja titulara bez posredstva države.

"Nikakav promet imovine se ne može obavljati bez saglasnosti Agencije za privatizaciju i Vlade Srbije", podsetio je Vujanović.

On je dodao da je nakon organizovanih protesta radnika u Beogradu i Somboru, 9. i 10. novembra, održan sastanak sa državnim sekretarom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojšom Ćirićem i predstavnicima Vlade Srbije.

Na tom sastanku smo mi dali dva predloga, a jedan od njih je i da se donose Zakon o sprovođenju Aneksa G Sporazuma o sukcesiji, rekao je Vujanović, objašnjavajući da će se, "prema tom aneksu, pitanje privatne imovine i imovine pravnih lica rešavati bilateralnim sporazumom između republika".

"Može se naći rešenje, ako se želi. Sutra imamo sastanak sa gradonačelnikom Sombora, a u problem je uključena i pokrajinska vlada", rekao je on i dodao 'da je najgore to što se rešenje ne traži i da tome treba dodati inertnost i neznanje pojedinih ljudi'.

Tom novom uredbom bi trebalo da se reguliše koliki je udeo bivše firme, druge imovine koju smo ovde stekli i koliki je udeo zaposlenih, a zatim da se registruje nova firma sa čistim bilansima i da počne normalno da radi.

Vujanović je naveo da, bez obzira na postojeće teškoće, "Boreli" radi i ima ugovorene poslove u vrednosti od oko milion evra.

Predsednik sindikalne organizacije u preduzeću "Boreli" Stipe Egzeta, sa druge strane, tvrdi da su predstavnici sindikata bili spremni da putuju u Hrvatsku, ali da ih niko nije pozvao.

Podsećanja radi, "Boreli-Borovo" je u nekadašnjoj Jugoslaviji bilo zajedničko srpsko-hrvatsko preduzeće.

Srpska strana je usvojila Uredbu o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji bivših republika SFRJ, sa namerom da se omogući dogovor dve strane i da se spreče sudski ali i svi ostali sporovi, ali se problem u međuvremenu nije rešio.

Preduzeće "Borovo" je do sada prodalo 31 lokal ukupne površine 4.752 kvadrata, čija se vrednost procenjuje na oko 9,1 milion evra. Kupci lokala su uglavnom iz Srbije, a prijavljivali su se na oglase koji su objavljivani u Hrvatskoj.

"Borovo" iz Vukovara je početkom juna objavilo javni poziv o prodaji 86 prodavnica i objavljivanjem oglasa značajno je otežan dogovor o podeli imovine preduzeća prema vladinoj Uredbi o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji bivših republika SFRJ.

Prema toj Uredbi, predstavnici preduzeća su međusobno trebali da postignu dogovor do kraja juna, odnosno nakon isteka šest meseci od stupanja na snagu vladine Uredbe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Boreli očekuje pomoć vlade Srbije

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 09:50

Beograd -- Generalni direktor preduzeća Boreli Mirko Vujanović kaže da problem imovinsko-pravnog statusa te firme može da reši samo Republika Srbija...Direktor Borelija smатра da Srbija treba da insistira na reciprocitetu i da se bori za svoju imovinu koju ima u Hrvatskoj,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.