Borbe u Gazi ne prestaju dok se posrednici trude da dođu do primirja

Izvor: B92, 25.Feb.2024, 15:45

Borbe u Gazi ne prestaju dok se posrednici trude da dođu do primirja

Izraelski vojnici i Hamas nastavili su borbu tokom vikenda, dok posredničke zemlje nastoje da pronađu zajednički jezik za sporazum o prekidu vatre.

Međutim, izgledi za primirje su neizvesni jer Izrael kaže da namerava da proširi svoje operacije kako bi uništio Hamas, a islamistička grupa ostaje nepokolebljiva u svom zahtevu za trajnim prekidom skoro petomesečnog rata.

Stanovnici su rekli da su izraelske snage granatirale nekoliko oblasti pojasa Gaze i da su tenkovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ušli u Beit Lahiu, a vojnici su se sukobili sa militantima u okrugu Zejtun u gradu Gazi.

Oba mesta su na severu enklave, koja je zauzeta u ranoj fazi izraelske ofanzive.

Najmanje 86 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima od subote, saopštili su bolničari.

Izraelska vojska je saopštila da su dva vojnika poginula u borbama u južnoj Gazi i da su njene snage ubile ili zarobile nekoliko palestinskih militanata u Zejtunu i drugde.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvao je kasno u subotu ratni kabinet kako bi obavestio šefove obaveštajnih službi koji su se vratili sa sastanka sa katarskim, egipatskim i američkim posrednicima u Parizu o mogućem drugom primirju. Tokom prvog sporazuma o prekidu vatre u novembru, otprilike polovina od 253 osobe koje je Hamas kidnapovao u napadu 7. oktobra koji je izazvao rat, oslobođena je. U okviru tog sporazuma Izrael je oslobodio tri puta više Palestinaca iz zatvora i dozvolio da više humanitarne pomoći uđe u Gazu. Izraelski mediji, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, objavili su plan za povratak oko trećine od 130 talaca koji su još u Gazi u okviru šestonedeljnog primirja koje se poklopi sa muslimanskim svetim mesecom Ramazanom. Nijedna strana nije zvanično potvrdila plan.

Palestinski zvaničnici rekli su da je Hamas insistirao na tome da Izrael mora zaustaviti svoju ofanzivu i povući svoje snage kao deo bilo kakvog sporazuma. Tel Aviv je izrazio nameru da uđe u jedan od poslednjih gradova gde su netaknuti borci Hamasa, koje je obećao da će uništiti. "Radimo na postizanju novog okvira za oslobađanje naših otetih ljudi, kao i na okončanju uništavanja Hamasovih snaga u Rafi", rekao je Netanjahu na Fejsbuku, misleći na grad u južnoj Gazi, blizu granice sa Egiptom. Izraelski bezbednosni kabinet će ove nedelje odobriti vojne planove za Rafu, uključujući evakuaciju više od milion raseljenih palestinskih civila koji su tamo našli utočište i čija sudbina brine svetske sile, dodao je on. Skoro 30.000 Palestinaca je ubijeno u ratu, prema zdravstvenim zvaničnicima Gaze. U napadu Hamasa na južni Izrael 7. oktobra poginulo je 1.200 ljudi, a Tel Aviv je kasnije izgubio 241 vojnika u borbama u Gazi, prema zvaničnim podacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.