Borba za sopstvenu zemlju

Izvor: Politika, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za sopstvenu zemlju

Sva imovina nam je konfiskovana posle ubistva mog oca Svetislava, predsednika lozničke opštine, u noći između 15. i 16. aprila 1944, kada ga je u našoj štali likvidirala partizanska "trojka", kaže za "Politiku" Vladimir Jerinić

Loznica – Vladimir Jerinić (68) u poslednjih šest decenija na svom imanju bio je samo četiri puta – iako ga svakodnevno gleda iz svoje kuće, jer ih odvaja samo ulica Republike Srpske, odnosno Šepački put! Od imanja Jerinića, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je "Politika" već pisala, koje se nekada prostiralo na sto hektara, nije imao ništa, a gledao je kako se tu gradi i kako drugi raspolažu njegovom zemljom.– Sva imovina nam je konfiskovana posle ubistva mog oca Svetislava, rođenog 1899, u noći između 15. i 16. aprila 1944. kada ga je, kao viđenog čoveka i predsednika lozničke opštine, u našoj štali likvidirala partizanska "trojka". Bez suda i presude proglasili su ga za narodnog neprijatelja i oduzeli nam sve, od 48 hektara zemlje do sitnog pokućstva, čak i kolevku.

Nedavnom odlukom Okružnog suda u Šapcu, moj otac je rehabilitovan a presuda Sreskog narodnog suda u Loznici, od 11. februara 1946, kojom je imovina konfiskovana, proglašena je ništavnom, kao i sve njene pravne posledice. Ova odluka menja dosadašnju situaciju, pa ću tražiti podatke, da vidim ko drži moju imovinu kako bih mogao da stavim zabranu na njeno raspolaganje do donošenja Zakona o restituciji – kaže za "Politiku" Vladimir Jerinić, koji je više od decenije angažovan u Ligi za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava.

Imanje Jerinića prostire se uz desnu stranu Šepačkog puta, od nekadašnjeg "Zidara" do Drine, i na njemu se, između ostalog, kaže Vladimir, nalazi nekadašnji "Viskozin" staklenik, deo jedne privatne firme, most na Drini, zaobilazni put a deo njegove zemlje država je dala u zamenu onima preko čijih njiva je on urađen. "Slobodan" je ostao 21 hektar, na kome nije ništa građeno i koji je koristilo PD "Gučevo", a sada je deo prostora od oko 85 hektara koji je lokalna samouprava namenila za izgradnju industrijske zone, kaže Vladimir. – Ne mogu tražiti nemoguće – da se sruši most ili skloni put – ali ću tražiti svoju zemlju. kako ćemo se dogovoriti, videćemo. Ja sam za dogovor, jer ako ga ne bude, svoja prava moram da tražim sudski a to komplikuje stvari. Mislim da nikome nije u interesu da moju zemlju daje nekome i da se prvo moraju rešiti imovinsko-pravni odnosi da bi se pozvali investitori – kaže Jerinić koji očekuje da do razgovora sa opštinom uskoro dođe.

Potpredsednik lozničke opštine Ljubinko Đokić kaže za naš list da se, pošto Zakon o restituciji još nije donet, ne zna kako će opštine morati da se ponašaju u ovakvim slučajevima ali da će kad on bude usvojen lokalna samouprava postupiti u skladu sa njim. Opština je, inače, raspisivanje javnog poziva za zakup zemljišta u IZ "Šepak" predvidela u julu, a investitorima će prvo biti ponuđeno 18,5 hektara, gde bi oni trebalo da stignu već u septembru.

Kako nezvanično saznajemo, od ukupno 85 hektara buduće industrijske zone, samo je 18,5 (koji će prvo biti ponuđeni investitorima) "čisto", dok je ostalo pod znakom pitanja. Po drugim informacijama, tvrdi se da su imovinsko-pravni odnosi "rešeni i opština upravlja tim zemljištem, a kad se donesu odgovarajući zakoni, država će, verovatno, naći način da obešteti nekadašnje vlasnike".

Saša Trifunović

[objavljeno: 05.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.