Borba za interpretaciju savetodavnog mišljenja

Izvor: Politika, 30.Nov.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za interpretaciju savetodavnog mišljenja

Ako dođe do obnove pregovora mora se pronaći rešenje u kome neće biti totalnih dobitnika i totalnih gubitnika, i Beograd i Priština moraće da naprave ustupke

Dan posle donošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde za Srbiju je od najveće važnosti jer postoji opasnost da neko pokuša da stav suda proizvoljno protumači. Očekujemo da će ishod ipak biti takav da nam neće biti preterano teško da našu interpretaciju učvrstimo kao preovlađujuću u međunarodnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << areni, to jest da će sud izaći sa mišljenjem koje će u velikoj meri biti u skladu sa stanovištem Srbije – da je proglašena nezavisnost protivna međunarodnom pravu, kaže u razgovoru za „Politiku” Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, koji će danas prisustvovati početku javne rasprave u haškoj Palati mira.

Da li strahujete da ovaj proces može sa pravnog da sklizne na politički teren na čemu će insistirati Priština i one zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova?

Mi smo takvu mogućnost predvideli. Upravo je to bio razlog zbog čega smo nakon velikog trijumfa u Generalnoj skupštini, kada smo se izborili za odlazak na Međunarodni sud pravde, nastavili predano da radimo kako bi što veći broj država uzeo aktivno učešće u procesu. Ovo je prvi put u istoriji da se sud izjašnjava o legalnosti jednostranog proglašenja secesije dela teritorije jedne međunarodno priznate države u mirnodopskim okolnostima. Proces se odvija pod lupom međunarodne javnosti jer značajan broj zemalja na naš poziv učestvuje u javnoj raspravi, što nam uliva optimizam.

Zagovornici nezavisnosti će, kako se nezvanično može čuti, kao osnovni argument isticati zločine nad Albancima i činjenicu da je nezavisnost nepovratno stanje?

Mi smo se izborili za to da Generalna skupština uputi vrlo konkretno pitanje sudu – da li je proglašena nezavisnost u skladu sa međunarodnim pravom. Bilo je pokušaja, pred samo glasanje, da se pitanje revidira, što smo uspeli da sprečimo. Naš tim je skoncentrisan na pravnu argumentaciju. Uz podršku jednog broja izuzetno uticajnih zemalja koje su se prijavile da učestvuju u ovom procesu na našoj strani uveren sam da ćemo kurs diskusije ipak uspeti da usmerimo na to da li je sam čin proglašenja nezavisnosti bio pravno validan. Smatramo da u pravnom domenu imamo najveću šansu i izborili smo se da ovu utakmicu igramo upravo na tom terenu.

Za javnu raspravu prijavila se i Hrvatska koja će braniti pravo Kosova na nezavisnost?

Izuzetno smo razočarani činjenicom da je Hrvatska, koja nije podnela pismeni podnesak, ipak, odlučila da se uključi u javnu raspravu. To je retkost u praksi ovog suda. Mnogo češće se dešava da neke zemlje predaju svoj pismeni podnesak, ali se ne uključuju u javnu raspravu, nikako obrnuto.

Da li to znači da je neko vršio pritisak na Hrvatsku?

Mislim da nema nikakve dileme da je izvršen veliki pritisak, ali smo razočarani činjenicom da je Hrvatska popustila pod tim pritiskom. To za nas predstavlja politički udarac, ali smo za njega bili spremni. Pretpostavljamo da će predstavnici Hrvatske reći da je Kosovo u okviru SFRJ imalo status republike. Svi, naravno, znamo da to nije tako i da Kosovo nikada nije bilo republika, ali činjenica da bi to mogao da kaže neko ko je bio u SFRJ predstavlja izazov za naš pravni tim. Pripremili smo argumentaciju i dokaze koji precizno objašnjavaju detalje ustavnog uređenja koje je tadašnja Jugoslavija imala.

Možete li da pojasnite izjavu predsednika Tadića da će u novim pregovorima o budućem statusu Kosova biti potreban fleksibilniji pristup nego što smo ga do sada imali?

Prvi veliki zadatak je da obnovimo pregovarački proces što neće biti lako. Kada se on obnovi bićemo spremni da iskažemo jednu vrstu fleksibilnosti i razgovaramo o svemu. Nadamo se da će i druga strana pokazati takvu spremnost, što je preduslov da se konačno pronađe rešenje koje će biti prihvatljivo za sve.

Šta znači to da smo spremni da razgovaramo o svemu, da li bismo prihvatili podelu Kosova?

Naša početna pozicija, ako dođe do obnove pregovora, biće upravo ona pozicija koju smo imali u trenutku kada su pregovori prekinuti krajem 2007. godine. Presudno je važno da obe strane iskažu fleksibilnost, ali ne bi bilo dobro unapred izricati parametre eventualnog kompromisnog rešenja. Jedan od razloga što je propao prethodni pregovarački proces jeste što su svi unapred ultimativno definisali koordinate krajnjeg ishoda koje, naravno, nisu bile kompatibilne, pa se nije došlo do rešenja. Ovog trenutka mi smo skoncentrisani na stvaranje okolnosti u kojima je neophodno obnavljanje pregovaračkog procesa. A kada se on obnovi, tada bi svi trebalo da pokažemo spremnost za postizanje kompromisa koji će omogućiti dugotrajnu stabilnost regiona i ubrzati proces evrointegracija za ceo zapadni Balkan.

Verujete da je posle svega moguće naći kompromisno rešenje sa Albancima?

Apsolutno. Jedino je kompromisno rešenje nešto što će omogućiti dugotrajni mir i stabilnost na ovim prostorima. To je zadatak ove generacije.

Zar Priština nije predaleko otišla da bi se sada vraćala na početak?

Priština je u potvrđivanju „državnosti” mnogo manje odmakla nego što su očekivali. Srbija je sve iznenadila svojom upornošću i umešnošću da spreči široku međunarodnu podršku jednostrano proglašenoj nezavisnosti. Kada se ispostavi da je jednostrani put doveo u ćorsokak iz koga se ne može dalje, verujem da će ipak preovladati razum i da ćemo se zajedno složiti da nam je neophodno obnavljanje dijaloga. Potrebno je pronaći rešenje u kome neće biti totalnih dobitnika i totalnih gubitnika, za šta će svako morati da napravi neku vrstu ustupka.

---------------------------------------------------

Ukidanje viza pobeda za Srbiju



Kritičari vlade su približavanje EU vezivali za priznanje Kosova od strane Srbije?

Mi smo na početku godine definisali prioritete spoljne politike Srbije: diplomatsku borbu za Kosovo, približavanje EU i ostvarivanje predvodničke uloge u regionu. Mnogi su kritikovali tako definisane prioritete i govorili su da su prva dva nekompatibilna, da Srbija ne može ići ka EU i da istovremeno drži ovakav stav prema Kosovu. Pokazalo se da to nije tako. Činjenica da će građani moći da putuju bez viza i da budu ponovo tretirani kao sav normalan svet velika je pobeda za Srbiju koju su ostvarile sve državne institucije sa predsednikom republike na čelu. Posebno bih u tome želeo da istaknem ulogu MUP-a i Ministarstva pravde, kao i potpredsednika vlade Božidara Đelića i Kancelarije za pridruživanje EU.

-------------------------------------------------------

Sa Ferhagenom o proširenju EU



Šta će biti tema razgovora sa holandskim ministrom diplomatije Maksimom Ferhagenom?

Razgovaraćemo o procesu proširenja EU na zapadni Balkan i bilateralnim odnosima Srbije i Holandije. Za nas je od velike važnosti da ostvarimo najbolje moguće odnose sa svim državama članicama EU i učinićemo sve da poseta ministra Ferhagena bude uspešna. Još ne postoji konsenzus u EU o odmrzavanju SSP-a u EU. Smatramo da je došlo vreme da se odmrzne, ali suvereno prave svake zemlje je da na sto stavi svoje konačno mišljenje.

Jelena Cerovina

[objavljeno: 01/12/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Pregled štampe (01. 12. 2009.)

Izvor: RTS, 01.Dec.2009, 05:00

Politika: Borba za interpretaciju savetodavnog mišljenja, Press: Loša vest - Rusija u Srbiji gradi nuklearku, Novosti: Zasedaju kad imaju vremena, Blic: Pilotiraću na prvom letu Beograd – Beč, pišu beogradske dnevne novine..Borba za interpretaciju savetodavnog mišljenja ..Ministar spoljnih poslova...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.