Borba vlasti u BiH protiv terorizma

Izvor: Southeast European Times, 09.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba vlasti u BiH protiv terorizma

Policija u BiH saopštila je da je grupa osumnjičenih povezana sa Vehabijama planirala da izazove međunacionalne sukobe napadom na katoličke crkve.

09/04/2008

Jusuf Ramadanović za Southeast European Times iz Sarajeva – 09/04/08

Službe za sprovođenje zakona u Bosni i Hercegovini (BiH) izvršile su nedavno seriju racija u kojima su privele osumnjičene teroriste.

U petak (4. aprila) uhapšena je još uvek neidentifikovana osoba zbog navodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << povezanosti sa terorizmom. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su kod tog lica pronađeni oružje i eksploziv za korišćenje u terorističkim akcijama.

Policija je pretražila još dve lokacije u sarajevskim kvartovima Sedrenik i Barice, gde su pronašli materijal za proizvodnju eksploziva. Pronađene su i jedna ručna bomba, municija i drugo naoružanje.

Bila je to druga antiteroristička akcija izvedena u proteklih nekoliko nedelja po naredbi tužioca BiH. U martu, u Sarajevu i Bugojnu izvedena je šira operacija.

Prva akcija rezultirala je hapšenjem pet osumnjičenih za terorizam. Jedan je pušten zbog nedostatka dokaza.

Ministarstvo unutrašnjih poslova veruje da je jedan od tih pet osumnjičenih, Rijad Rustempašić, bio vođa, dok se drugi, Edis Velić, navodno borio u Čečeniji.

Policija je pretražila šest kuća u martovskim akcijama i pronašla velike količine oružja i vojne opreme, protivtenkovske mine, laserske uređaje, elektronsku opremu, mine iznenađenja, topografske mape, crteže, priručnike za proizvodnju eksplozivnih uređaja, detonatore i druga sredstva korisna za teroriste.

Svi osumnjičeni povezani su sa pokretom Vehabija u BiH i pritvoreni su zbog navodnih kontakata sa Mirsadom Bektaševićem, koji je prošle godine osuđen na osam godina zatvora zbog učešća u pripremi terorističkih akcija.

Edis Velić osuđen je zbog toga što je prošle godine iz vatrenog oružja ubio uličnog prodavca, dok je Rijad Rustempašić navodno verni pristalica Jusufa Barčića, za koga se veruje da je vođa Vehabija u BiH, koji je prošle godine poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Istraga je otkrila da su osumnjičeni, kako se veruje, planirali terorističke akcije protiv katoličkih crkava širom BiH.

Akcija Ministarstva unutrašnjih poslova sprovedena je u saradnji sa Agencijom za obaveštajnu bezbednost i kancelarijom državnog tužioca BiH i usledila je posle višemesečne istrage i praćenja.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.