Borba sa požarima u Albaniji: Hapse osumnjičene za podmetanje

Izvor: B92, 22.Avg.2023, 22:38

Borba sa požarima u Albaniji: Hapse osumnjičene za podmetanje

Albanija se bori sa velikim požarom u blizini zapadnog grada Lača, a vojska i vatrogasci pokušavaju da spreče plamen koji preti kućama.

Ovo je danas rekao albanski ministar unutrašnjih poslova.

Policija je pokazala snimak hapšenja čoveka za kojeg je ministar unutrašnjih poslova Taulant Bala rekao da je osumnjičen za podmetanje požara, preneo je Rojters.

"Vatra je zahvatila ogromnu površinu pod borovima u blizini grada Lača i ovo je jedan od najgorih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << požara ove godine", rekao je on.

Ministar odbrane Niko Peleši rekao je da je na licu mesta raspoređeno 50 vojnika, ali je zaustavljanje vatre problematično zbog teškog terena. Lokalni mediji prikazali su snimak vojnog helikoptera koji sipa vodu u tom području dok se plamen vidi u blizini kuća.

Na drugom snimku iz južnog grada Berata, policija je pokazala snimak sigurnosnih kamera na kojem podmeću vatru dvojica muškaraca, koji su potom identifikovani i uhapšeni.

Samo u julu Albanija je identifikovala i optužila 14 osoba zbog podmetanja požara, za šta je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Šumski požari takođe besne u Grčkoj, Španiji, Italiji i Portugalu, što je posledica vrućih, suvih i vetrovitih uslova, koje naučnici povezuju sa klimatskim promenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.