Borba protiv radne eksploatacije

Izvor: B92, 26.Jul.2012, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv radne eksploatacije

Beograd -- ASTRA je pokrenula novu kampanju protiv radne eksploatacije pod sloganom "Radna eksploatacja. Trgovina ljudima. Težak i organizovan kriminal".

Kampanja o radnoj eksploataciji kao obliku trgovine ljudima nastala kao odgovor na porast broja žrtava trgovine ljudima koje su radno eksploatisane, što pokazuju podaci ASTRA SOS telefona, ali i relevantnih državnih organa.

"Nažalost, sve veći udeo radno eksploatisanih žrtava nije praćen odgovarajućom reakcijom države, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa uz evidentno nerazumevanje ovog fenomena, još uvek nije jasno definisano na koji način slučajeve radne eksploatacije treba tretirati i procesuirati", navode iz organizacije ASTRA.

Iako javnost nije dovoljno upoznata sa ovim problemom, ASTRA se sa prvim slučajem radne eksploatacije susrela još 2005. godine.

"Od tada je u proseku svaka šesta osoba kojoj je pomoć pružena u okviru Astrinog programa direktne pomoći žrtvama trgovine ljudima prepoznata kao žrtva radne eksploatacije, pa se nemogućnost nadležnih institucija da sistemski priđu rešavanju ovog problema ne može pravdati relativno kratkom prisutnošću ovog oblika trgovine ljudima u Srbiji", ističe se.

Trgovina ljudima u cilju radne eksploatacije predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i treba je razlikovati od ilegalnih migracija, nepoštovanja radnog prava i lošeg položaja radnika u tranzicionoj privredi.

Oblasti eksploatacije su različite, ali se žrtve najčešće vrbuju za rad u sektorima koji su radno intenzivni, gde je veliko učešće neformalnog rada i gde postoje dugi lanci podugovaranja, kao što je to u građevinskoj industriji.

Prema dosadašnjem iskustvu organizacije ASTRA, žrtve radne eksploatacije su pretežno osobe muškog pola najrazličitijih uzrasta i veoma različitog nivoa obrazovanja koji su vrbovani za rad na gradilištima u stranim zemljama.

Po dolasku u zemlju destinacije, oduzimaju im se pasoši, bivaju primorani na rad po više desetina sati bez prestanka, na gradilištima okruženim bodljikavom žicom, gde patroliraju naoružani čuvari.

Uslovi za život i rad daleko su od adekvatnih – žrtve radne eksploatacije rade bez zaštitne opreme, uz nedostatak pijaće vode i hrane, bez mokrih čvorova, mogućnosti da se nekom obrate za pomoć, da budu u kontaktu sa porodicama i sl.

Osim suzbijanja ovog problema, potrebno je preduzeti korake neophodne kako bi se uklonili faktori koji doprinose tome da neko postane žrtva – nezaposlenost, ekonomska kriza, nemogućnost sticanja obrazovanja, nedostatak perspektive.

Sa tim problemima žrtve koje su preživele radnu eksploataciju ponovo se sreću po povratku u zemlju, zbog čega neretko ponovo prihvataju neproverene poslovne ponude, iznova se izlažući riziku da završe u lancu trgovine ljudima.

"Uz to, postojeći programi pomoći i zaštite žrtava trgovine ljudima u našoj zemlji nisu prilagođeni potrebama nove kategorije korisnika, a društvo se pokazalo nespremnim da razume, prihvati i podrži žrtve radne eksploatacije u procesu oporavka", navodi se.

Kampanja „Radna eksploatacija. Trgovina ljudima. Težak i organizovan kriminal“ realizuje se uz podršku Delegacije Evropske unije kao deo programa „Podrška civilnom društvu“.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.