Borba protiv nasilja počinje od malih nogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2017, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv nasilja počinje od malih nogu

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da jeste problem što deo mladih u Srbiji kaže da šamar nije nasilje, i da je jedini način da se borimo protiv rodno zasnovanog nasilja da ta borba počne od malih nogu, kroz razgovor sa decom u najmlađem uzrastu.

"Kao vlada i Koordinaciono telo odavno smo zabrinuti kada govorimo o mladim ljudima bilo kog pola, koji će danas reći da šamar nije nasilje. To je veliki problem, posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što će to reći i devojke i devojčice", rekla je Mihajlović novinarima komentarišući nedavne rezultate istraživanja koje je pokazala da svaki četvrti mladić u Srbiji veruje da šamar nije nasilje.

Kako je rekla, način da se sa tim izborimo nije samo Zakon koji će rešiti nasilje kad se ono desi, već i prevencija, razgovor u porodici i u obdaništu sa decom, jer tu počinje borba da nemamo agresivno i nasilno društvo.

"To je jedini način da se reši pitanje nasilja i razmišljanja u glavama mladih i devojaka i mladića šta je nasilje. Sve je nasilje - i šamar i fizičko i psihičko i finansijsko nasilje", podvukla je ona.

Mihajlović je podsetila i da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti spreman i predat Ministarstvu rada koje je imalo primedbe i dodala da se nada da će ga to ministarstvo što pre da dostaviti, „ako treba u novoj javnoj raspravi".

"Loptica je sada kod Ministarstva za rad, ali treba nam taj zakon. Nevažno je ko ga predlaže, važno je da društvo dobije Zakon o rodnoj ravnopravnosti kako za godinu ili dve nećemo imati situacije da devojčice kažu da šamar nije nasilje. Šamar je nasilje", podvukla je ona.

Mihajlović smatra da uz stalan razgovor sigurno može u tom periodu da se postigne rezultat.

"Ono sto vidimo u javnosti je priča o nasilju kad se desi i priča o Zakonu i kaznama, koje treba da postoje, ali neće rešiti pitanje nasilja i novih generacija koje dolaze. Nasilje će biti rešeno od malih nogu, to je jedini put, drugog nema", zaključila je Mihajlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.