Borba protiv digitalnog nasilja: KO sve snosi MORALNU ODGOVORNOST?

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2017, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv digitalnog nasilja: KO sve snosi MORALNU ODGOVORNOST?

Primerom dobre i loše tajne speijalista školske psihologije Biljana Lajović definisala ulogu prijatelja žrtve

Sajberbuling, rečima specijaliste školske psihologije Biljane Lajović, obuhvata socijalno isključivanje, emocionalno, tj. psihičko nasilje i seksualno nasilje - sve na internetu. U medijima se, ujedno pojavila još jedna podela - na direktno i digitalno nasilje preko posrednika. Ipak, Lajović je mišljenja da svaki učesnik u nasilju snosi odgovornost, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << te da se nečije "posrednovanje" izjednačava sa saučesništvom.

- Ja se veoma zalažem za ličnu odgovornost u svakom ponašnju, pa tako mislim da se time razvodnjava odgovornost “posrednika”. Svako od nas je odgovoran za ono što radi - kaže ističući da je pomenuta podela, kako je ocenila, veštačka.

Ona je u telefonskom razgovru za portal SrbijaDanas.com definisala digitalno nasilje kao zloupotrebu savremenih tehnologija sa ciljem da se drugoj osobi nanese emocionalni bol, pa na tim osnovama obrazložila navedeni stav.

- Kada znaš da nekoga zloupotrebljavaš za nešto što može da mu nanese bol, to je isto učestvovanje, a posredništvo je samo eufemizam - naglašava dodajući da na isti način posmatra "posredovanje" u trgovini ljudima.

Smatra da se u toj, jednako moralno diskutabilnoj ulozi, može naći bilo ko.

- Bukvalno svako može da bude sakriven iza šifre, lozinke, lažnog imena ili profila. To je najveća nevolja u digitalnom svetu - upozorila je na "senku anonimnosti koja pruža mogućnost da se radi svašta".

Lajović je mišljenja da odgovornost snose i oni na drugoj strani. Pored žrtve digitalnog nasilja koja treba da zna kako da zaštiti sebe (više o tome na OVOM LINKU), svi kojima se obrati za pomoć treba da znaju šta da čine.

- To je pitanje i dobre i loše tajne. Ako se ja poverim svojoj dobroj drugarici, tražim joj da to nikom ne kaže, a onda joj saopštim kako me neko maltretira, njeno je da izgovori kako to mora da kaže nekome ko može da mi pomogne - ilustrovala je primerom značaj prijatelja u životu deteta koje se, u slučaju otkrivanja potencijalnih opasnosti iz digitalne sfere, srami priznanja pred roditeljem.

- Humanost, drugarstvo, razumevanje drugih. Bez toga ne može da se spreči nikakvo nasilje, pa ni digitalno - zaključuje ona.

U okviru našeg projekta LOG OUT nasilje, koji se realizuje u saradnji sa Gradom Beogradom, a usmeren je na prevenciju i suzbijanje posledica digitalnog nasilja, u narednim mesecima imaćete priliku da se informišete o tome kako da ostanete bezbedni na internetu, na šta treba da obratite pažnju, kako da uočite zlostavljanje u digitalnom svetu i da steknete mnoštvo drugih korisnih znanja koja će pomoći da u Srbiji rastu bezbedna deca. Podržite nas, jer zaštita dece zavisi od svih nas!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.