Izvor: Nezavisne Novine, 08.Avg.2016, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borac za slobodu novinarstva

Željko Kopanja je tokom svoje dugogodišnje i plodne novinarske karijere dobio brojna priznanja i nagrade iz cijelog svijeta za zalaganje za slobodu novinarstva.

Norveško udruženje pisaca mu je 2000. godine dodijelilo nagradu za izuzetan rad na slobodi govora i toleranciju.

Prestižnu nagradu austrijskog udruženja novinara "Concordia", "Concordia 2001" dobio je 2002. godine za zalaganje za slobodu novinarstva, a zbog njegovog zapaženog novinarskog rada mu je Međunarodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << novinarska federacija dodijelila priznanje počasnog i doživotnog člana.

Komitet zaštite novinara, prestižna novinarska organizacija iz Njujorka, Kopanji je 2000. godine dodijelila Godišnju nagradu za slobodu novinarstva u znak priznanja za odbranu slobode novinarstva u BiH i u cijelom svijetu.

Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi dodijelila mu je nagradu za "neumorno zalaganje za ciljeve OEBS-a i zdušno pomaganje u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Nagrade je, između ostalih brojnih, dobio i od "Srpske riječi" iz Beograda, Udruženja novinara iz Italije i mnogih drugih.

Proglašen je za humanistu 2000. godine za zalaganja za unapređenje suživota i razumijevanja.

Američka medijska kuća Voice of America uručila mu je 1999. godine sertifikat za izrazitu uspješnost u izvještavanju o ekonomskim temama u BiH, a posebno za oblasti koje su vezane za poslijeratnu obnovu zemlje.

Zahvalnicu za gostoprimstvo u Banjaluci dobio je od tadašnjeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića 2010. godine.

Kopanja je brojna priznanja dobio i od organizacija i udruženja iz Banjaluke, kojima je pomagao i za čiji se rad zdušno zalagao.

Pomenućemo samo neke: Kuglaški klub Borac dodijelio mu je 2009. godine Priznanje za pomoć prilikom putovanja na takmičenje "Evropa kup 2009", Srednja poslovna škola Banjaluka uručila mu je 2009. godine zahvalnicu za iskazanu spremnost i profesionalni odnos u organizaciji petodnevne prakse za učenike Srednje poslovne škole.

Banjalučka berza mu je 2010. godine dodijelila zahvalnicu za medijsko sponzorstvo 5. međunarodne konferencije Banjalučke berze, Univerzitet za poslovni inženjering 2009. godine za pomoć i razumijevanje za njihov rad, a Povelju Područnog fudbalskog saveza Banjaluka dobio je 2010. godine za izuzetno zalaganje u radu za razvoj fudbala.

Savez udruženja boraca NOR-a RS, Republički odbor Banjaluka dodijelio mu je 2009. godine priznanje za isticanje svojim učešćem u aktivnostima Saveza udruženja boraca NOR-a i za značajan doprinos u ostvarenju konkretnih aktivnosti udruženja.

Američki univerzitet mu je 2005. godine dodijelio priznanje za pomoć, a zahvalnicu za uspješnu saradnju i izuzetan doprinos u razvoju sporta 2003. godine dobio je od Centra za sport u Banjaluci.

Košarkaški klub invalida Vrbas dodijelio mu je priznanje za pomoć u unapređenju košarke u kolicima 2006. godine.

Kopanja je posebno podržavao mlade novinare i isticao vrijednost objektivnog novinarstva i novinarske riječi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.