Izvor: N1 televizija, 08.Okt.2018, 20:01 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Bonžite od banana i ovsenih pahuljica
Da li ste ikada pročitali sastojke “zdravih” kupovnih grickalica i slatkiša? Verovali ili ne, prerađeni slatkiši koji na svom pakovanju tvrde da su “zdravi” sadrže više prerađenog šećera nego obična čokolada.
Suvi sastojci.
- 1 1/2 šolja ovsenih pahuljica
- 1/3 šolje sušenih borovnica ili drugog bobičastog voća
- 1/4 šolje grožđica
- 1/3 šolje semenki od bundeve
- 1/4 šolje lanenih semenki
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
- 1/4 šolje oraha
- 3 supene kašike chia semenki
- 1 supena kašika cimeta
- 1/2 supene kašike đumbira
Mokri:
- 2 banane (preporučuje se da koristite starije banane koje su već poprimile smeđu boju. Što mekše banane, to bolje)
- 1/4 šolje javorovog sirupa
- 2 supene kašike kikiriki putera (koristite kikiriki puter koji u sebi nema ulje)
- 3 urme
Priprema
Rernu ugrejte na 160 stepeni, pripremite pleh koji ste prethodno premazali kokosovim uljem ili ste u njega stavili papir za pečenje.
Sve suve sastojke pomešajte u jednu činiju i ostavite sa strane.
Mokre sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete sjedinjenu, mokru masu, tačnije dok se urme ne samelju.
Kada je smesa gotova, pomešajte je sa suvim sastojcima i sve dobro promešajte. Smesu ravnomerno rasporedite u tepsiji i stavite da se peče 12 minuta. Nakon 12 minuta izvadite tepsiju i neravnomerno izlomite ili isecite bonžite. Potom, vratite tepsiju u rernu na dodatnih 10 minuta.