Bono hoće strogu kontrolu interneta

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jan.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bono hoće strogu kontrolu interneta

Lider irskog sastava "U2", Bono Voks, izrazio je stav da je neophodna daleko stroža kontrola razmene sadržaja na internetu, kako "filmska i ostali deo kreativne industrije ne bi propali kao muzička." Time je izazvao burne reakcije na internetu, kako u vezi sa zahtevom za kontrolu sadržaja, tako i u vezi ekonomskih razloga za to.

Bono je u kolumni za “Njujork tajms” pozvao filmsku industriju da ne ponovi grešku u vezi s nekontrolisanom mogućnošću preuzimanja i širenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << fajlova, koja je, prema njegovom mišljenju, upropastila muzičku industriju.

Prema njegovom mišljenju, jedina stvar koja trenutno štiti filmsku i TV industriju je veličina fajlova, ali će blagi zakoni dovesti do toga da će za nekoliko godina biti moguće daunlodovati čitavu sezonu serije “24” za 24 sekundi, a mnogi će očekivati da to dobiju džabe.

Iskustva muzičke industrije u protekloj deceniji govore, prema njegovoj oceni, da su najviše oštećeni sami autori, posebno mladi umetnici koji ne mogu da žive od prodaje karata za koncerte i majica, a oni koji na tome zarađuju i koji su preokrenuli metode Robina Huda su bogati provajderi, čija je zarada savršeno ogledalo gubitaka u muzičkom biznisu.

Navodeći da se internet provajderi pravdaju time što su kao vrsta pošte, koja ne zna šta ima u paketima korisnika, Bono je naveo da je poznato, međutim, da je Amerika uspela da uradi dosta toga na zaustavljaju dečje pornografije, a kao primer uspešne kontrole interneta naveo je i represivne metode Kine u gušenju onlajn disidenata.

To sve znači, kako je naveo, da je sasvim moguće pratiti sadržaj na internetu.

“Možda bi filmski moguli uspeli u onome u čemu muzičari i njihovi moguli nisu uspeli do sada”, naveo je Bono, pozivajući američke vlasti da odbrane najkreativniju ekonomiju u svetu, s obzirom da muzika, film, TV i video igrice čine gotovo četiri odsto društvenog proizvoda.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.