Bone: Nemački parlamentarci u poseti ohrabrenja

Izvor: RTS, 08.Jul.2014, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bone: Nemački parlamentarci u poseti ohrabrenja

Direktor nemačke Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu Henri Bone izjavio je da posetu delegacije nemačkih parlamentaraca na čelu sa Andreasom Šokenhofom Srbiji vidi kao ohrabrenje i podršku reformama srpske vlade i društva u kontekstu evropskih integracija.

Šokenhof, zamenik šefa poslaničkog kluba CDU/CSU nemačke kancelarke Angele Merkel sa spoljnopolitičkim savetnicima dolazi sutra u Beograd sa željom da se upozna sa političkom situacijom u Srbiji na čijem čelu je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sada nova vlada, kao i sa situacijom nakon poplava koje su u maju pogodile Srbiju, rekao je Bone u izjavi za Tanjug.

Bone je podsetio da je Šokenhof ranije bio u Beogradu i da je tada izneo nekoliko zahteva za koje, kako je naveo, Nemačka smatra da je važno da ih Srbija ispuni.

Prema njegovim očekivanjima, Šokenhof će "ponoviti te zahteve i možda će sa srpskim partnerima videti koliko je Srbija napredovala, šta još ima da se uradi a šta je dosad postignuto".

On dolazi "i da ohrabri reforme koje je u Berlinu obećao premijer Aleksandar Vučić i da pokaže da Nemačka i dalje podržava nastojanja i reforme srpske vlade i društva u kontekstu evropskih integracija", rekao je Bone, dodavši da je premijeru Vučiću i vladi potrebna što je moguće veća podrška "kako iznutra tako i spolja".

Glavne teme razgovora nemačkih parlamentaraca sa srpskim zvaničnicima biće, kako je najavio, evropske integracije Srbije, reforme naročito u ekonomskom sektoru, kao i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

"Svi znamo da se ekonomska situacija ne popravlja i da vlada mora hitno nešto da uradi. Mislim da će jedna od glavnih tema biti da se vidi kakav konkretan koncept ili predlog ima srpska vlada i da li Nemačka tu može da pomogne", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Nemačka takođe podržava dijalog sa opozicijom kako bi u parlamentu mogle da budu usvojene reforme koje će na kraju prihvatiti i građani Srbije.

Važna tema razgovora biće i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, rekao je Bone i ocenio da je, posle parlamentarnih izbora u Srbiji, lokalnih i parlamentarnih u Prištini, kao i izbora u EU gde se očekuje formiranje Evropske komisije u Briselu, "sada ponovo vreme da se da novi zamajac tom procesu".

"Mislim da nema vremena za gubljenje i da će posle letnje pauze uslediti nove inicijative za rešavanje preostalih otvorenih pitanja Briselskog sporazuma, kao i svih drugih otvorenih pitanja između dve strane", rekao je direktor KAS-a, organizacije bliske nemačkim demohrišćanima.

Takođe, na dnevnom redu biće, prema Boneovim očekivanjima, i odnos Srbije prema ukrajinskoj krizi i Rusiji.

Šokenhof je inače, bio izaslanik nemačke vlade za Rusiju i bavi se politikom Nemačke prema Moskvi.

"Iako je zvanična pozicija Srbije po tom pitanju poznata, zbog dvosmislenosti kada je reč o signalima koje Beograd šalje Rusiji i Zapadu potrebna su izvesna pojašnjenja", rekao je Bone. "Mislim da je Šokenhof zainteresovan za to", kaže Bone.

Nemački parlamentarci će se u Beogradu sastati sa predstavnicima vlade, poslanicima, članovima odbora za evropske integracije, ali i predstavnicima opozicionih stranaka i civilnog društva, kao i sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem i poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem, najavio je Bone.

Na pitanje da li odnosi Srbije i Nemačke idu uzlaznom putanjom nakon posete premijera Vučića Berlinu, Bone odgovara "apsolutno".

"Sada postoji jasno razumevanje za to šta svaka strana može da uradi za onu drugu kao i za mogućnosti proširenja partnerstva i saradnje na političkom nivou, ali i na ekonomskom i socijalnom", kaže on.

On je ocenio kao veoma dobar znak živu diplomatsku aktivnost i razmenu poseta ne samo na najvišem nivou, već i na nivou poslanika, ali i regionalnom, budući da se krajem avgusta očekuje samit lidera zemalja zapadnog Balkana u Berlinu.

"Mislim da je to je veoma dobra strategija kako bi se saradnja još više učvrstila", zaključio je Bone.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nemački parlamentarci u poseti ohrabrenja

Izvor: RTS, 08.Jul.2014

Direktor nemačke Fondacije Konrad Adenauer u Beogradu Henri Bone izjavio je da posetu delegacije nemačkih parlamentaraca na čelu sa Andreasom Šokenhofom Srbiji vidi kao ohrabrenje i podršku reformama srpske vlade i društva u kontekstu evropskih integracija...Šokenhof, zamenik šefa poslaničkog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.