Bombe u zamenu za strpljenje

Izvor: RTS, 08.Mar.2012, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombe u zamenu za strpljenje

Makartijevska retorika u ratu reči Izraela i Irana. Koristeći izreku da ono što izgleda kao patka, mora da jeste patka, Benjamin Netanijahu nazvao Iran „nuklearnom patkom". SAD obećale oružje Izraelu, ako obeća da - neće napasti Iran.

Nastojanja Izraela da ubedi svet u pretnju koju predstavlja razvoj iranskog nuklearnog programa dobila su novu dimenziju nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu nazvao Iran "nuklearnom patkom".

Davne 1946. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << takozvani "pačji test" korišćen je u SAD da bi se opisali osumnjičeni komunisti.

"Ne mogu da dokažem da si komunista. Ali kada vidim pticu koja gače kao patka, hoda kao patka, ima perje i kožicu na stopalima i druži se s patkama, sigurno ću zaključiti da je patka," rekao je govornik na jednom radničkom sastanku u SAD, podseća Bi-Bi-Si.

Bivši predsednik izraelskog parlamenta Avraham Burg 2000. godine: "Čujte, hajde da se ne pravimo budale od sebe, OK? Ako hoda kao patka, ako govori kao patka, ako viče kao patka - to je palestinska država", kazao je Burg.

I sadašnji izraelski ministar odbrane Ehud Barak je kazao novinarima u Vašingtonu dve godine kasnije: "Jaser Arafat se ponaša kao terorista, izgleda tako, hoda kao on, gače tako, dakle možda je stvarno terorista".

"Ako izgleda kao patka, ako hoda kao patka, ako gače kao patka, šta je onda to? Tačno to. To je patka. Ali ta patka je "nuklerna patka" i vreme je da svet počne da zove patku patkom," rekao je Netanijahu.

Na taj način je odgovorio skepticima, na skupu proizraelskog lobija u Vašingtonu u ponedeljak,  koji se pitaju da li Iran stvarno pravi nuklearnu bombu, kako veruju Izrael i većina zapadnih zemalja.

Netanijahuov govor zainteresovao je korisnike Tvitera, a potom se snimak našao na Jutjubu, zajedno sa klipom Patka Dače i muzikom i igrom u pozadini, pod naslovom "Nuklearna patka: Bibi Netanijahu. U glavnoj ulozi Patak Dača i pačji sos".

SAD obećava oružje za - ne napad

Sjedinjene Američke Države ponudile su usavršeno oružje Izraelu, u zamenu za obećanje da neće napasti iranska nuklearna postrojenja ove godine, piše danas tiražni izraelski list Maariv.

Pozivajući se na neimenovane zapadne diplomate i obaveštajne izvore, list navodi da je tokom posete izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Vašingtonu ove nedelje američka administracija ponudila da snabde Izrael posebnim bombama za uništavanje bunkera i avionima sposobnim da se u vazduhu dopunjavaju gorivom.

U zamenu, Izrael bi trebalo da pristane da odloži mogući napad na Iran do 2013, posle izbora u SAD u novembru.

Iran ne veruje u uspeh pregovora sa Iranom

Izrael pozdravlja obnovu pregovora o iranskom nuklearnom programu, ali mora da se pripremi za mogućnost da oni propadnu, rekao je danas šef izraelsko nacionalnog bezbednosnog saveta Jakov Amidror.

"Veoma sam sretan zbog obnove pregovora između Irana i velikih sila, posebno ako rezultat bude da Iran napusti svoj nuklearni program. Ali mi se moramo pripremiti za neuspeh", kazao je Amidror i istakao da Teheran "neće odbaciti nuklearni program, ako nema vojne alternative".

On je to izjavio dan nakon što su velike sile, četiri članice Saveta bezbednosti i Nemačka, ponudile da se obnove pregovori sa Teheranom o spornom nuklearnom programu.

Ponuda je usledila nakon oštrih novih sankcija protiv Irana i sve češćih nagoveštaja udara na iranska nuklearna postrojenja.

Većina Izraelaca protiv unilateralnog napada na Iran

Većina Izraelaca veruje da ako SAD ne napadnu iranska nuklerna postrojenja, Izrael ne sme pokušati da uradi to sam, pokazuje najnovije ispitivanje javnog mnjenja.

Poznavaoci prilika navode da je to znak da Netanijahu nije ubedio one zbog kojih on preti Teheranu.

Ipak, polovina anketiranih je rekla da bi se oslonila na Netanijahua i ministra odbrane Ehuda Baraka da se bave iranskim pitanjem.

Izrael smatra Iran naoružan nukleranim oružjem egzistencijalnom pretnjom, podsećaju agencije.

Teheran, međutim, poriče da pravi atomsku bombu. Razvoj iranskog nuklearnog programa bio je u fokusu razgovora Netanijahua i Obama u ponedeljak u Beloj kući. Izrael i SAD se ne slažu u oceni koliko je blizu iranska pretnja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.