Bombaški napad u Pakistanu

Izvor: RTS, 25.Dec.2010, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bombaški napad u Pakistanu

Najmanje 43 osobe poginule u samoubilačkom napadu koji je danas u jednom centru za raspodelu humanitarne pomoći na severozapadu Pakistana počinila žena bombaš samoubica. Odgovornost za napad preuzeli pakistanski talibani.

U napadu žene bombaša samoubice u centru za distribuciju hrane u okviru Svetskog programa UN za hranu u Pakistanu poginule su najmanje 43 osobe, a oko 100 je povređeno, od kojih je 30 u kritičnom stanju. Među poginulima je i šest policajaca. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Ovo je prvi put da je žena izvela samoubilački napad u Pakistanu. Žena obučena u burku čekala je u redu pred centrom za raspodelu pomoći u hrani u gradu Kar, u plemenskoj oblasti Badjur, kada ju je na kontrolnom punktu zaustavila policija, rekao je tamošnji zvaničnik Tarik Kan.

"Policajci su tražili da je legitimišu, ali je ona potrčala ka centru i bacila granate na policiju. Raznela se kada je stigla do okupljenih ljudi, njih oko 300", rekao je Kan.

Odgovornost za napad preuzeli su pakistanski talibani, a njihov portparol je naveo da su žrtve odabrane jer su većinom pripadale plemenu Salarzai, jednom od prvih koje je 2008. godine organizovalo oružani otpor talibanima.

Policija je saopštila da su žrtve bile iz različitih delova Badjura, poluautonomne plemenske oblasti uz granicu s Avganistanom, a okupile su se da, kao svakog dana, preuzmu bonove za hranu koje dele Svetski program za hranu i druge humanitarne organizacije.

Islamski ekstremisti u Pakistanu i ranije su napadali zdanja u kojim je deljena humanitarna pomoć, jer verovatno, napominje agencija AP, predstavljaju simbole vlasti i zapadnog uticaja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najmanje 43 osobe poginule u napadu žene bombaša (video)

Izvor: SrbijaNet.rs, 25.Dec.2010

U bombaškom samoubilačkom napadu na severozapadu Pakistana danas su, prema najnovijim informacijama, poginule najmanje 43 osobe, a povredjene su 102, dok je u vojnom napadu blizu granice sa Avganistanom ubijeno 40 pobunjenika. --- Bombu u centru za raspodelu pomoći u hrani

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napad žene samoubice

Izvor: BBC na srpskom, 25.Dec.2010

Najmanje 43 osobe poginule a 100 ljudi ranjeno u napadu ženskog bombaša samoubice na centar za distribuciju hrane u severo-zapadnom Pakistanu.

Nastavak na BBC na srpskom...

Bombaš samoubica ubio 42 osobe u Pakistanu

Izvor: Mondo, 25.Dec.2010

U samoubilačkom napadu na centar za distribuciju hrane u okviru Svetskog programa UN za hranu u Pakistanu poginule su 42 osobe, a više od 60 je povređeno.

Nastavak na Mondo...

Najmanje 43 osobe poginule u napadu žene bombaša

Izvor: Press, 26.Dec.2010, 02:15

U bombaškom samoubilačkom napadu na severozapadu Pakistana juče su poginule najmanje 43 osobe, a povređene su 102, dok je u vojnom napadu blizu granice sa Avganistanom ubijeno 40 pobunjenika .Bombu u centru za raspodelu pomoći u hrani aktivirala je...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.