Bolničke greške češće nego što se misli

Izvor: S media, 07.Apr.2011, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolničke greške češće nego što se misli

Svaki treći Amerikanac će tokom boravka u bolnici verovatno iskusiti neku grešku medicinskog osoblja, utvrdili su stručnjaci sa Univerziteta Jute.

Stručnjaci su do ovakvog rezultata došli primenom novog metoda utvrđivanja bolničkih grešaka koji je razvio Institut za unapređenje zdravstvene nege u Masačusetsu, preneo je Rojters.

Njihova procena, inače, 10 puta premašuje procenu učestalosti bolničkih grešaka do koje se dolazilo primenom dve ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << metode, od kojih je jedna bazirala na prijavi grešaka koje su dobrovoljno unošene u zdravstvene dosijee.

"Očigledno je da imamo još mnogo posla da bismo stvorili zdravstveni sistem konzistentno dobrog kvaliteta - bezbedan, efikasan, usmeren na potrebe pacijenta, blagovremen i lišen razlika na bazi rasne ili etničke pripadnosti", istakla je Suzan Dencer, glavna urednica američkog medicinskog časopisa "Helt aferz".

Medicinske greške su najraznovrsnijeg karaktera - od dekubitusa (rana od ležanja), preko hirurških instrumenata zaboravljenih u telu operisanih pacijenata, do po život opasnih zaraze stafilokokama.

Pas koji zna 1000 reči (VIDEO)

Osnivanje instituta za istraživanje Jetija

Srbi su „umorni“, nisu pesimisti

U jednom drugom istraživanju tim iz denverske konsultantske firme "Miliman" je na osnovu zahteva za nadoknadu štete osiguravajućim društvima došao do zaključka da je u 2008. trošak medicinskih grešaka u SAD iznosio 17,1 milijardu dolara.

U ovim troškovima, deset medicinskih grešaka imaju udeo od preko dve trećine.

Pri tom je najčešće tražena odšteta zbog dekubitusa, postoperativnih infekcija i upornog bola u leđima posle operacije kičme.

Američki zdravstveni sistem trebalo bi naročitu pažnju da posveti smanjenju učestalosti tih grešaka, poručio je denverski tim.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.