Bolnica u Subotici se izvinila zbog greške u dopisu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2020, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolnica u Subotici se izvinila zbog greške u dopisu

Opšta bolnica Subotica je u zaglavlju dopisa od 24. januara naziv institucije ispisala na hrvatskom i mađarskom jeziku koristeći ćiriličko pismo, a danas se, nakon reagovanja Saveza vojvođanskih Mađara da je to u suprotnosti sa pravopisom hrvatskog i mađarskog jezika, izvinila građanima.

Bolnica navodi da je reč o nenamernoj i tehničkoj grešci i da se ne radi o ismevanju hrvatskog i mađarskog jezika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Gradski odbor SVM u Subotici je saopštio da je obaveštenje izdato i potpisano od strane direktora Opšte bolnice Subotica, kao ustanove čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina, suprotno odredbama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma.

Na teritoriji Grada Subotice, a u skladu sa Statutom Grada, pored srpskog jezika u službenoj upotrebi su i mađarski i hrvatski jezik i njihovo pismo, navodi SVM.

Ta stranka je zatražila od direktora Opšte bolnice Subotica da bez odlaganja povuče izdato saopštenje i da postupi u skladu sa važećim propisima izrazivši očekivanje da se u budućnosti ne ponavljaju slične povrede važećih propisa, koje bi predstavljale ismevanje i izrugivanje mađarskog i hrvatskog jezika, navedeno je u saopštenju.

Uprava Opšte bolnice u Subotici se izvinila zbog tehničke greške nastale u zaglavlju dopisa od 24. januara u kome je naziv institucije greškom ispisan suprotno pravopisu hrvatskog i mađarskog jezika koristeći ćiriličko pismo.

"Napominjemo da je reč o tehničkoj grešci prilikom kreiranja dopisa i da smo iznenađeni reakcijom i tvrdnjama da se radi se o svesnoj povredi važećih propisa".

Opšta bolnica Subotica je istakla da poštuje sve zakonske odredbe, pa i odredbe Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma.

"Sa žaljenjem, zato, konstatujemo da se slučaj predstavlja kao pokušaj ismevanja i izrugivanja mađarskog i hrvatskog jezika, a zapravo liči na zadiranje u politiku i prikupljanje benefita od toga. Stavljanje tehničke greške u pogrešan kontekst ne doprinosi dobroj saradnji svih institucija na teritoriji grada Subotice", navedeno je u saopštenju bolnice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Subotička bolnica se izvinila zbog dopisa u kojem je mađarski i hrvatski jezik pisan ćirilicom

Izvor: Radio 021, 27.Jan.2020

Opšta bolnica Subotica je u zaglavlju dopisa od 24. januara naziv institucije ispisala na hrvatskom i mađarskom jeziku koristeći ćirilično pismo, a danas se, nakon reagovanja Saveza vojvođanskih Mađara da je to u suprotnosti sa pravopisom hrvatskog i mađarskog jezika, izvinila građanima...Bolnica...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.