Bolnica sama uništava otpad

Izvor: Blic, 21.Sep.2009, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolnica sama uništava otpad

Vršac - Vršac je među prvim gradovima u Srbiji u kojem se medicinskim otpadom upravlja prema evropskim standardima, izjavio je Bojan Mandić član Opštinskog veća zadužen za zdravstvo. Nabavku sterilizatora sa drobilicom, koji se nalaze u Opštoj bolnici, podržali su Evropska unija, država i opština.

Više od pola veka medicinski otpad je u Vršcu odlagan zajedno sa komunalnim, jer drugog rešenja nije bilo. Uvek je postojala opasnost od širenja bolesti. Sada, u Opštoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bolnici postoje sterilizator na principu obrade vodenom parom i drobilica. Nažalost, u njima se uništava samo otpad iz ove zdravstvene ustanove.

Direktor bolnice dr Sredoje Đurić kaže da očekuju da i ostale ustanove u Vršcu, kao i neke iz okruženja, počnu u kontinuitetu da donose medicinski otpad na uništavanje.

- Naravno, to će iziskivati angažovanje još radnika. Sada je na tim poslovima angažovan samo jedan čovek. Uvođenje nove smene zahtevaće i nove troškove, koje će neko morati da pokrije - rekao je Đurić i dodao da sistem kapaciteta uništavanja od 200 kilograma otpada u smeni kod njih funkcioniše odlično.

Direktorka Specijalne neuropsihijatrijske bolnice „Dr Slavoljub Bakalović" dr Tanja Voskresenska rekla je da i oni, prema uputstvima Ministarstva, pakuju medicinski otpad u propisane kese i kante. Lageruju ih u ustanovi dok se ne sakupi, pa ga prevoze do Opšte bolnice.

Bojan Mandić član Opštinskog veća zadužen za zdravstvo rekao je da Ministarstvo zaštitite životne sredine zahteva od zdravstvenih ustanova da, pred kategorizacije, medicinski otpad odlažu u specijalno obojene vreće i u specijalne kontejnere na kojima piše da su za tu svrhu.

- Problem je bio gde odlagati taj otpad jer bačen na deponiju, a da nije prethodno sterilisan, predstavlja veliku opasnost po ljude, posebno za one koji ga sortiraju. Fond za zaštitu životne sredine opštine Vršac i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije uradili su projekat „Tehnička pomoć u upravljanju medicinskim otpadom". Na osnovu tog projekta Evropska unija je preko Evropske agencije za rekonstrukciju prihvatila da finansira nabavku sterilizatora sa drobilicom. Nažalost, nismo dobili i vozilo za sakupljanje, iako su vozači išli na obuku za rukovanje ovim opasnim otpadom - rekao je Mandić.

Saša Živković direktor opštinskog Fonda rekao je da je njihovo učešće bilo 4,2 miliona dinara, kao i da je rekonstrukcija objekta za sterilizator bila pod strogim nadzorom stručnjaka.

U medicinski otpad spadaju upotrebljene igle, špricevi, skalpeli, rukavice, sistemi za infuziju, neupotrebljeni lekovi, delovi tela, tkiva i organa, mokraća, gaze, zavoji, razne upotrebljene hemikalije i slično. Sve je to nekada stajalo na gradskoj deponiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.