Izvor: B92, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bolna nesposobnost Srbije"

Talin, Banjaluka -- Karla del Ponte kaže da je Srbija daleko od evropskih vrednosti jer su pravda i istina u njoj relativni koncepti.

Ukazujući da je nakon pada Berlinskog zida i raspada Sovjetskog Saveza čitava Evropa prihvatila vladavinu zakona kao centralnu vrednost, Del Ponteova je sa žaljenjem konstatovala da Srbija ostaje "daleko od evropskih vrednosti" i da su pravda i istina u njoj "relativni koncepti, a ne apsolutne vrednosti".

Uzrok "bolne nesposobnosti" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se suoči sa nasleđem nedavne prošlosti, kao i mnogih drugih problema, Srbije je, prema njenom mišljenju, "ogromna moć civilne i vojne obaveštajne službe i strah koje one izazivaju."

Kao i Hrvatska pre 18 meseci, "Srbija sada lobira evropske prestonice da joj pomognu da se približi Evropskoj uniji i bez izručivanja Karadžića i Mladića", izjavila je Karla del Ponte u govoru u Talinu.

Međutim, ukazala je glavna tužiteljka Haškog tribunala, upravo primer Hrvatske jasno pokazuje da, "ukoliko ostane čvrsto na svojim principima, Evropska unija može da postigne mnogo".

Rat u Bosni i Hercegovini je završen pre jedanaest godina, režim Slobodana Miloševića je srušen pre šest godina... "ali nijedna vlada Srbije, uprkos gomili dokaza, još se nije usudila da prihvati da su bivše jugoslovenske i srpske vlasti igrale ključnu ulogu u ratu i užasnim zverstvima koja su počinjena", rekla je ona na međunarodnoj konferenciji u prestonici Estonije Talinu.

Ingrao: U Srebrenici počinjen genocid

Direktor programa za rešavanje jugoslovenskih kontroverzi pri američkom Institutu za mir Čarli Ingrao izjavio je da je u Srebrenici počinjen genocid, ali da sa naučnog stanovišta još nije moguće utvrditi ko je za to odgovoran.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je takav stav donet na osnovu podataka do kojih su došli naučnici s prostora bivše Jugoslavije, a koji su uključeni u realizaciju tog programa pri američkom Institutu za mir.

Ingrao je kazao da je 350 naučnika, angažovanih poslednjih sedam godina na prikupljanju podataka koji bi pomogli da se otklone sumnje u verodostojnost pojedinih događaja, došlo do saznanja da je u Srebrenici počinjen genocid.

On je kazao da nisu tačne tvrdnje o tome da su snage bosanskih Srba silovale 50.000 žena i dodao da se slaže sa podacima Dokumentaciono-informacionog centra iz Sarajeva da je u proteklom rata u BiH ukupno stradalo 100.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.