Bolji Internet - brži privredni rast, veći prihodi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2009, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolji Internet - brži privredni rast, veći prihodi

BEOGRAD - Do 2020. godine, učešće pružanja usluga i korišćenja Interneta u ukupnom bruto-domaćem proizvodu (BDP) Srbije moglo bi da dostigne 5,2 odsto, da kreira oko 94.000 novih radnih mesta i poveća javne prihode za oko 54 milijarde dinara, rečeno je danas u kompaniji Telenor.

Na predstavljanju Telenorove studije o uticaju Interneta na društveni i ekonomski razvoj Srbije, navedeno je da ukoliko se obezbede odgovarajući uslovi, 81 odsto domaćinstava i 95 odsto privrednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << subjekata u Srbiji moglo bi da ima najmanje jednu pretplatu na Internet u roku od 10 godina.

Vladin porez - sporiji razvoj

Studija sadrži i nepovoljnije scenarije za slučaj da se ne smanje nameti na telekomunikacionu industriju u Srbiji i ne povuče vladin porez od 10 odsto na upotrebu mobilnih telefona, što bi smanjilo obim ulaganja u infrastrukturu, a posledice će biti sporiji razvoj i slabiji kvalitet usluga Interneta u Srbiji.

Gustina Interneta u Srbiji bila je u porastu u proteklom periodu zbog velike konkurencije među provajderima, ali ograničenja u infrastrukturi fiksne telefonije predstavljaju pretnju za dalji rast Interneta.

Zbog ograničenja u fiksnoj telefoniji, sledeći talas rasta Interneta u Srbiji zasnivaće se najverovatnije na tehnologijama za bežični pristup.

To su neki od glavnih nalaza nove studije, koju je za Telenor grupu sprovela kompanija Boston Konsalting Grupa, analizirajući društveni i ekonomski uticaj Interneta u privredama u razvoju i zemljama u tranziciji.

Američke vlasti odlučile su danas da nastave saradnju s međunarodnim registrom za internet domene (ICANN), ali i da formiraju savetodavna tela koja će biti sastavljena od predstavnika vlasti i privatnog sektora širom sveta.

Odluka vlasti u Vašingtonu usledila je posle brojnih kritika iz Evrope da američke vlasti imaju preveliki uticaj na sistem koji koriste stotine miliona ljudi u svetu. Kritike su takođe bile upućene i na sporo učitavanje internet adresa na drugim jezicima osim engleskog.

Prekretnica na internetu: Američki ili globalni

Porast broja korisnika interneta omogućiće državama i privatnom sektoru veću ulogu u organizovanju internet saobraćaja i omogućavanju pristupu servisima poput elektronske pošte ili Tvitera.

"Internet je, dugoročno gledano, na prekretnici: da li će biti 100 odsto američki ili će biti 100 odsto globalni", izjavio je bivši šef američkog odeljenja za bezbednost na internetu Rod Bekstrom koji je sada izvršni direktor ICANN-a.

On kaže da će, iako su kritike van SAD usmerene na to da upravljanje internetom nije zaista globalno, nove odluke mogle bi da utiču na jačanje položaja ICANN-a u svetu.

U ICANN-u se nadaju da će uskoro ponovo pokrenuti procedure za dodavanje sufiksa na domene, što će verovatno uticati na pojavu hiljada novih internet adresa. To je do sada odlagano iz straha vlasnika domena da će ponovo morati da kupuju na hiljade novih, kako bi osigurali svoju intelektualnu svojinu.

ICANN je takođe blizu donošenja odluke da po prvi put omogući da internet adrese budu i na drugim jezicima, ne samo na engleskom. To bi značajno olakšalo korišćenje interneta ljudima koji nisu sa engleskog govornog područja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.