Bolje vodosnabdevanje za šest gradova

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolje vodosnabdevanje za šest gradova

Ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović i predstavnici šest opština potpisali ugovore o investicijama u vodosnabdevanje, vredne milion i po evra.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović potpisala je sa gradonačelnicima šest gradova Srbije ugovore vrednosti oko 1,5 miliona evra za unapređenje vodosnabdevanja u tim gradovima.

Sredstva su odobrena za nabavku vodomera i uređaja za detekciju u Šapcu, Loznici, Kraljevu, Sremskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mitrovici, Smederevu i Somboru, u okviru projekta "Pomoć opštinama srednje veličine u oblasti vodosnabdevanja".

Kalanovićeva je podsetila da su ugovori sa još dva grada, Vršcom i Smederevom, potpisani prošle godine.

"U najvećem broju gradova i opština u Srbiji, stanje vodosnabdevanja i otpadnih voda je na nezadovoljavajućem nivou, osim četiri grada gde su bila značajna ulaganja - u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu", rekla je Kalanović.

Cilj programa je poboljšanje uslova života stanovništva, kroz osiguranje pouzdanog i higijenski ispravnog vodosnabdevanja za više od 600.000 stanovnika.

"Program ima dve faze, a u prvoj fazi, uz sagledavanje stanja, radilo se na unapređenju rada javnih preduzeća u toj oblasti, edukaciji i tehničkoj pomoći", navela je Kalanović.

Vrednost poslova, u zavisnosti od veličine grada, biće od četiri do šest miliona evra i podrazumeva se i dodatno ulaganje u rezervoare i proširenje mreže do krajnjih korisnika i restrukturiranje u javnim preduzećima koje sa bave vodom.

"Ceo projekat je vredan 40 miliona evra, jedan deo će biti finansiran donacijom nemačke vlade, a drugi deo iz domaćih izvora", rekla je Kalanović i istakla da je u trećoj fazi predvođeno ulaganje i u oblast otpadnih voda.

Kalanovićeva je najavila da će u ovaj program u 2009. godini biti uključeno novih šest opština.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.