Bolje rangirani za 14 pozicija: Srpsko zdravstvo na 20. mestu u Evropi

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jan.2018, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolje rangirani za 14 pozicija: Srpsko zdravstvo na 20. mestu u Evropi

Napredak ostvaren u protekle četiri godine

Srpski zdravstveni sistem zauzima 20. mesto na listi evropskih zdravstvenih sistema za 2017. godinu, a iza naše zemlje nalazi se čak 11 zemalja članica EU, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Pročitajte i:

Na listi koju je objavio Evropski zdravstveni potrošački indeks (EHCI) Srbija ima 673 boda, a 20 mesto u konkurenciji od 34 zemlje, deli sa Italijom.

- Najnovija lista EHCI potvrda je pozitivnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << trenda koji je započet 2014. godine kada je naš zdravstveni sistem, do tog trenutka najslabije rangiran među državama Evrope, započeo kontinuiran napredak na ovoj listi. Značajna materijalna ulaganja, reforme, modernizacija, kao i nova zdravstvena politika, davali su rezultate, pa smo napredak ostvarili i 2015. i 2016. godine, i na taj način, zaključno sa 2017. godinom, u protekle četiri godine, poboljšali poziciju na ovoj listi za čak 14 pozicija - navodi se u saopštenju ministarstva.

 Među najzapaženijim rezultatima u 2017. godini istaknuti su nastavak informatizacije zdravstvenog sistema, uvođenje elektronskog recepta, skraćeno vreme čekanja na terapiju onkoloških pacijenata od konzilijarne odluke, poboljšano stanje u oblasti mentalnog zdravlja, kao i rekordni rezultati u oblasti transplantacije organa.

EHCI analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora, koji uključuju oblasti kao što su prava i obaveštenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi lečenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskihj proizvoda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.