Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja štala od državne plate

Bolja štala od državne plate

BAJINA BAŠTA - Jesi li ti lud da napustiš policiju, sigurnu platu, da iz grada odeš u selo - bio je najčešći komentar kada je Vidan Manojlović (45) pre osam godina odlučio da napusti policiju i iz Užica se preseli u rodno selo Draksin da bi se bavio stočarstvom.

- Niko nije mogao da veruje da ću to uraditi. Ali ja sam verovao u sebe i nisam se pokajao - kaže Vidan.

Vidan je u Sremskoj Kamenici završio Srednju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << školu unutrašnjih poslova i 1981. počeo da radi u Užicu kao saobraćajni policajac. Ubrzo se oženio Vesnom, sagradio kuću, dobio dvoje dece. Ostvario je san većine svojih vršnjaka sa sela, skućio se u gradu.

- Bilo je lepo. Kuća, žena, deca, državna služba, sigurna plata. Ali, posle 18 godina službe, bio sam na istom. Hteo sam više da napredujem i 1998. godine sam rešio da sve promenim - kaže Vidan.

Dao je otkaz u policiji i vratio se u rodnu kuću, u planinsko selo Draksin. Tu ga je čekalo pet hektara zemlje, jedan traktor, plugovi i drljača. Zasukao je rukave i uz pomoć supruge Vesne (43), oca Vladana (71), majke Mirke (67), sina Ivana (22) i ćerke Nataše (19) počeo da se bavi uzgojem junadi, ovaca i svinja.

- Počeo sam sa 15 bikova. Ubrzo sam kupio još 5,5 hektara zemlje i isto toliko uzeo u najam. Svake godine sam uspevao da kupim po neku mašinu i da proširujem štale, radeći od jutra do mraka. Ne samo ja, nego i žena, otac, majka, deca - nastavlja Vidan. I rad se isplatio. Danas Manojlovići u tovu imaju 61 bika, 30 ovaca, 25 svinja. Imaju i sopstvenu firmu za tov i prodaju 'Juneks', imaju dva traktora, balirku i skupljač za seno, kosačice, freze. Tu je i sopstvena mešaona hrane, kamion, automobili. Pri kraju je i izgradnja novog objekta za tov 40 junadi.

- Cilj mi je da u tovu imam u dogledno vreme 120-150 bikova, da napravim mini klanicu i sopstvenu prodavnicu mesa i prerađevina. Ciklus mora da se zaokruži, jer je sada moja zarada manja od mesara, iako je bika tovim devet meseci - priča Vidan.

J. Trijić

'Meraklije' spasavaju Radnički Protest navijača

'Meraklije', navijači FK Radničkog, zapretile su da će izaći na ulice i započeti sa protestima ako Skupština grada ne počne da najpoznatiji niški fudbalski klub vadi iz teške finansijske krize.

Ovakva reakcija odanih navijača izazvana je odlukom Zorana Bankovića, jedinog finansijera kluba, da se povuče sa mesta predsednika. 'Meraklije' istovremeno optužuju Skupštinu grada da se godinama maćehinski odnosi prema ovom klubu.

- Ko će biti kriv ako se klub, čiji je račun već dugo blokiran, ugasi?

Gradski političari se busaju da je Radnički gradski klub i simbol Niša. A svi znamo da ni prstom nisu mrdnuli da pomognu klubu. Stadion propada, omladinska fudbalska škola kluba je zapostavljena - ogorčen je navijač Lj. M., poznatiji pod nadimkom Meraklija.

On je najavio da će navijači Radničkog zatražiti susret sa Smiljkom Kostićem, gradonačelnikom Niša.

Posle ostavke Bankovića, klub se obratio gradskim čelnicima i niškoj sportskoj javnosti dramatičnim saopštenjem da se Radnički našao u bezizlaznoj situaciji. Upravni odbor je konstatovao da gubici iznose 28 miliona dinara, a da je račun kluba u AIK banci blokiran zbog duga od 5,6 miliona dinara. Zoran Banković je iz svog džepa do sada potrošio oko 10,7 miliona dinara za finansiranje Reala sa Nišave.

U gradskim strukturama vele da načelno postoji dobra volja da se pomogne klubu, uz određene uslove.

- Potrebno je da iz kluba potekne inicijativa za rešavanje ove situacije. Jedna opcija je da grad direktno uplati sredstva banci. Ali, ukoliko grad daje pare, u rukovodećim organima kluba morali bi da budu predstavnici različitih političkih stranaka, koji bi kontrolisali trošenje para - kaže Ivan Cekić, zadužen od šefova stranaka u Nišu za slučaj Radnički.

Inače, Nenad Gašević, načelnik Uprave za kulturu, obrazovanje i sport, ističe da je iz gradske kase za klub u ovoj godini izdvojeno više od šest miliona dinara.

Oliver Milijić

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.