Bolja saradnja policije i Tužilaštva

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja saradnja policije i Tužilaštva

Policija će zaustaviti razmah kriminalnih grupa i neće im dozvoliti da upravljaju državnim i društvenim procesima, rekao Ivica Dačić. U poslednjem periodu znatno bolja saradnja između policije i Tužilaštva, kao i sa bezbednosnim službama. Dačić obišao povređenog policajca u Kragujevcu.

Policija intenzivno radi na rasvetljavanju svih detalja napada na policajca Momčila Biorca u Novom Pazaru, ali je izvesno da zločin nije počinjen iz međunacionalnih ili političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razloga, rekao je u Kragujevcu ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Važno je sprečiti da jedan ovakav potez destabilizuje političko stanje u međunacionalnoj sredini kao što je Novi Pazar. Za sada nema informacija da je delo počinjeno iz etničkih razloga, već je najverovatnije reč o otporu ili o možda osveti nekih kriminalnih grupa za ono što policija radi", rekao je Dačić.

Ministar je danas popodne zajedno sa direktorom policije Miloradom Veljovićem obišao povređenog policajca koji je smešten na Odeljenju intezivne nege Kliničkog centra u Kragujevcu.

Istražni sudija novopazarskog Okružnog suda Ćamil Hubić izjavio je danas da je privedeno nekoliko osoba u istrazi nakon sinoćnjeg ranjavanja policajca u Novom Pazaru.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će policija zaustaviti razmah kriminalnih grupa kojima neće dozvoliti da upravljaju državnim i društvenim procesima.

"Država treba da pokaže svoju volju da zajednički radi na tome i naravno da prekine svoju nekad prećutnu podršku i povezanost sa kriminalom, jer sve dok se neko nada da će neko nekoga zaštititi on će se do kraja baviti kriminalnim radnjama", rekao je Dačić u intervjuu "Politici".

Ministar je istakao da "niti će bilo koga da hapsiti po naredbi niti će bilo koga da oslobađa od krivice". Dačić je rekao da se još prilikom stupanja na dužnost dogovorio sa predsednikom Borisom Tadićem da neće biti privilegovanih ni montiranih političkih procesa.

Na pitanje koliko je usaglašen državni mehanizam u borbi protiv organizovanog kriminala, Dačić je rekao da je "u poslednjem periodu došlo je do znatno bolje saradnje između policije i Tužilaštva".

Dačić kaže da od kada je ministar, policija nije sprovela nijednu akciju, a da pre toga sa Tužilaštvom nije razgovarala o tome.

"Veoma je poboljšana saradnja sa bezbednosnim službama, sa BIA i VBA, što takođe ranije nije bio slučaj zbog nekih međusobnih nepoverenja", rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, najvažnije je što postoji Savet za nacionalnu bezbednost koji koordinira aktivnosti.

Hapšenje Sretena Jocića na neki način bila je koordinirana akcija uz potpuno učešće Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je Dačić.

"Mi imamo dogovor sa svim ministarstvima unutrašnjih poslova iz zemalja bivše Jugoslavije da sarađujemo, da nijedna država ne sme da bude sklonište za one koji beže iz jedne zemlje u drugu", kaže Dačić.

"Srpska policija je pokazala da jee faktor stabilnosti u celom regionu i da veoma ozbiljno shvatamo sva ova pitanja o kojima govorimo. Nisam siguran da to postoji kod svih država bivše Jugoslavije, i mi ćemo na tome posebno insistirati", istakao je Ivica Dačić.

Dačić: Smanjenje budžeta realno

Dačić je ocenio da bi smanjivanje broja ministarstava na 15 bio dobar potez, ali je dodao da "dobar potez i naše želje ponekad nisu realne".

Ministar policije rekao je da je to pitanje bilo pokrenuto na kraju jednog sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i najavio da će se o tome opet razgovarati kada budu završena neka pitanja, kao što je rebalans budžeta.

Dačić je izjavio da će policija nastaviti kvalitetno da radi svoj posao, uprkos smanjenim sredstavima Ministarstvu unutrašnjih poslova nakon rebalansa budžeta.

Prvi put je došlo do smanjenja umesto do povećanja budžeta Ministarstvu unutrašnjih poslova i to smanjenje je realno, rekao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.