Bolja ekonomska saradnja Srbije i BiH

Izvor: RTS, 19.Mar.2013, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja ekonomska saradnja Srbije i BiH

Unapređenje spoljnotrgovinske razmene i povećanje obima uzajamnih investicija cilj su Protokola o ekonomskoj saradnji između Srbije i BiH, koji su u Beogradu potpisali ministri dve zemlje, Rasim Ljajić i Mirko Šarović.

Ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su u Beogradu Protokol o ekonomskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saradnji.

Cilj Protokola je unapređenje spoljnotrgovinske razmene i povećanja obima uzajamnih investicija.

Ljajić je rekao da je Bosna i Hercegovina treće izvozno tržište Srbije i peti spoljnotrgovinski partner, što pokazuje koliko je važna za privredu Srbije.

"Postoji prostor za unapređenje spoljnotrgovinske razmene, koja iznosi oko 1,2 milijarde evra i obima medjusobnih investicija", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, prioritetne oblasti saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine su poljoprivreda, prehrambena industrija, energetika, zaštita životne sredine, farmaceutska i hemijska industrija, metalski kompleks.

Ljajić je najavio da je dogovoreno da do juna budu potpisani sporazumi o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, zaštiti životne sredine, sporazum u oblasti energetike, drumskom saobraćaju i graničnim prelazima.

To će, kako je rekao Ljajić, stvoriti dobru klimu za unapređenje saradnje dve zemlje. Šarović je naglasio da je Srbija jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovie i da potencijali saradnje "ni izdaleka nisu iskorišćeni".

On je pozvao ministra Ljajića da poseti Bosnu i Hercegovinu i naveo da bi ta poseta mogla da bude polovinom ove godine, uz poslovni forum.

Šarović je ocenio da će potpisivanje protokola o međusobnom priznavanju dokumenata u oblasti vode i dijetskih proizvoda pojednostaviti procedure na graničnim prelazima i olakšati poslovanje.

Potokol o ekonomskoj saradnji potisan je posle prve sednice Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i BiH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.