Bolesno dete izvukli tenkovi, majka dojila bebu na minus 15

Izvor: Blic, 16.Mar.2013, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolesno dete izvukli tenkovi, majka dojila bebu na minus 15

- Svaki sat delovao je kao večnost. Samo sam se molila da njeno srce izdrži sve te sate čekanja na hladnoći - priča za „Blic“ S. M. iz Beograda, čija je sestričina A. M. (11), inače težak srčani bolesnik, ceo jučerašnji dan, ali i prethodnu noć provela zarobljena s roditeljima u koloni.

Prema njenim rečima, spasioci su reagovali munjevito.

- Isekli su bankinu i obezbedili im gorivo kako bi mogli da nastave put ka nemačkoj klinici. Bilo je strašno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Posle 20 sati provedenih u smetovima, mojoj sestri se ispraznila baterija u mobilnom telefonu i više nikoga nije mogla da zove u pomoć. Ne postoje reči kojima bih „Blicu“ mogla da zahvalim na pomoći - priča S. M. za naš list.

Zavejano bilo više od 1.000 građana Srbije

Snežna mećava je u koloni zavejanih vozila na autoputu u Mađarskoj kod Đera zarobila više od hiljadu građana Srbije, među kojima su bile bebe stare tek nekoliko meseci, đaci iz Sente i mladi atletičari iz Novog Sada, u više od deset autobusa i nekoliko desetina putničkih automobila. Među njima i A. M., devojčica s bolesnim srcem.

Zavejani automobil u kojem se nalazila teško obolela A. M. (11) izvučen je iz mećave i nastavio je put ka nemačkoj klinici, gde devojčica mora da stigne na lečenje. Spasena je zahvaljujući reakciji i saradnji našeg konzulata u Mađarskoj, Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i mađarskih spasilačkih ekipa. U akciju spasavanja uključila se i redakcija „Blica“, koja je Sektor za vanredne situacije informisala gde se nalazi automobil s devojčicom i kako da spasioci dođu do njega.

Drama srpskih putnika trajala je od četvrtka u sedam uveče, kada su ostali zavejani, i celog narednog dana. Temperatura se spuštala daleko ispod nule, a vetar čiji su udari dostizali i brzinu od 100 kilometara na sat nanosio je sneg na blokirana vozila i otežavao mađarskim spasiocima da dođu do zarobljenih putnika.

Čekajući spasioce

Posle 20 sati, koliko je trajala akcija spasavanja, ekipe putara su uz pomoć mehanizacije mađarske vojske uspele da deblokiraju vozila zavejana u jednoj traci. Za sve koji su veče dočekali u koloni, mađarske vlasti obezbedile su smeštaj u okolnim mestima. Bez hrane i vode, putnici su ceo dan iščekivali dolazak spasilaca, koji su pokušavali i helikopterima da se spuste dovoljno blizu autoputa kako bi iz smetova izvukli najpre decu. U autobusu firme „Feniks“ nalazio se veliki broj dece mlađe od sedam godina i beba od svega tri meseca.

- Upravo sam ga podojila kako bi se malo smirio. Uplašena sam jer on ima samo tri meseca. I ja sam gladna, a nemamo ni sendviča ni vode. Ostalo je još malo goriva koje štedimo - ispričala je za „Blic“ mlada mama Ines Penja.

Dragan Maglov, putnik iz ovog autobusa, apelovao je da im neko donose gorivo, sendviče i vodu, ali je prva pomoć stigla tek oko 15 sati, i to od mađarskih meštana koji su donosili hranu za iznemogle putnike. U jednom od zavejanih autobusa bili su i mladi atletičari do 15 godina, koji su više od 20 sati proveli u koloni. Jelena Rodić, sestra jedanaestogodišnje Andree koja je ostala zavejana u autobusu, kaže da je sve vreme bila u kontaktu sa sestrom.

- U autobusu su svi bili dobro raspoloženi. Mi smo kod kuće, međutim, bili smo potpuno van sebe. Nisu imali problema s grejanjem, ali su zbog dugog čekanja umalo ostali bez hrane - kaže Rodićeva.

Dvadeset sati bez hrane i vode

Četiri autobusa „Niš ekspresa“ koji saobraćaju iz Austrije i Nemačke takođe su ostali zavejani. U „Niš ekspresu“ navode da su putnici koji su se vraćali iz Beča zbrinuti u mestu Tata.

Nišlijka Milena Bošković (27), koja je zavejana u autobusu „Niš ekspresa“ u blizini grada Đer, ispričala je da je stanje dramatično jer su dvadeset sati proveli bez hrane i vode.

- Malopre su stigli ljudi koji su nam doneli čaj i rekli da će nam hranu dopremiti kada očiste put. Iscrpljeni smo i zabrinuti. Kako smo čuli, kolona je duga kilometrima, sve do Budimpešte. Još nemamo informacije kada ćemo krenuti - rekla je Milena, koja se vraćala iz Beča kada ih je snašla snežna nevolja na putu.

Povezane vesti: Kako postupati u slučaju da ste zavejani na putu? Srednjoškolci iz Sente, čiji je autobus bio zavejan, stigli u Tatabanju

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Okončana drama putnika iz Srbije u Mađarskoj: Bilo je strašno!

Izvor: Svet, 16.Mar.2013

“Svaki sat delovao je kao večnost. Samo sam se molila da njeno srce izdrži sve te sate čekanja na hladnoći”, priča za “Blic” S. M. iz Beograda, čija je sestričina A. M. (11), inače težak srčani bolesnik, ceo jučerašnji dan, ali i prethodnu noć provela zarobljena s roditeljima u koloni. Prema...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.